Mária ŠTEFÁKOVÁ: - Bola by som rada, keby ste prijali môj názor, že strava diabetika nie je žiadna diéta. Je to systém racionálneho zdravého stravovania vhodný aj pre ktoréhokoľvek zdravého človeka. Jediný rozdiel je v tom,

Kvôli zdravotným rizikám, ktoré so sebou diabetes prináša, je včasné odhalenie a správna diagnostika ochorenia mimoriadne dôležitá. U dospelých ľudí, ktorí nemajú na cukrovku predispozíciu, treba kontrolovať

Doc. MUDr. Jozef MICHÁLEK: - Ak diabetik predtým zaváral alebo mliaždil ovocie s cukrom, či stáčal med, musí počítať s tým, že má sladký prst. Pacienti používajú občas takéto finty, ak z nejakého taktického dôvodu chcú

Mária ŠTEFÁKOVÁ: - Pre prípad, že by ste dostali hypoglykémiu, noste vždy – zdôrazňujem, že naozaj VŽDY A VŠADE – so sebou niečo na preliečenie. Kúpte si hroznový cukor, jedno balenie má 38 gramov, štyri cukríky

Ak sa vaša glykémia dostala nad hodnotu 10 mmol/l, skúste vypátrať prečo. Chronická hyperglykémia totiž vedie ku ketoacidóze a môže byť príčinou diabetických komplikácií. A to predsa nechcete.

Túto hodnotu neberte len ako bežnú informáciu. Mala by slúžiť hlavne na to, aby ste pri ďalšej rovnakej situácii vedeli správne reagovať a zdôvodniť si, prečo k nej došlo.

Príčiny hypoglykémie

Zo života diabetika: „Keď ľudia počujú slovo diabetes, väčšinou si hneď ako najhroznejšiu vec predstavia, že by si sami museli pichať injekcie. Ale v skutočnosti je najhoršie iné: ten ustavičný balans medzi vysokou a nízkou hladinou cukru. Keď hladina cukru klesne, hrozí kóma, keď ho je priveľa, ničia sa cievy, ktoré zásobujú obličky, oči, srdce.“