Najčastejšie chyby pri meraní glykémie

Napísal 

Doc. MUDr. Jozef MICHÁLEK: - Ak diabetik predtým zaváral alebo mliaždil ovocie s cukrom, či stáčal med, musí počítať s tým, že má sladký prst. Pacienti používajú občas takéto finty, ak z nejakého taktického dôvodu chcú

...dosiahnuť skreslený výsledok. Aj keby si odoberali krv z miesta, ktoré je zaolejované, chemikália by mohla spôsobiť chybu. Veľmi opatrní by pacienti mali byť aj pri používaní kozmetických prípravkov, pretože nepoznajú ich presné zloženie a niektorá z ich súčastí by tiež mohla ovplyvniť meranie.

Takže tu platí zásada: miesto odberu musí byť dostatočne umyté, aby sa z jeho povrchu nedostala na testovací prúžok látka, ktoré by chemickou cestou mohla ovplyvniť presnosť merania. To platí aj o dezinfekčných prostriedkoch. Je zaujímavé, že chybu pri meraní glykémie môže spôsobiť aj príliš veľa tuku v krvi. Niektorí pacienti, najmä tie nedisciplinované klobásovo-slaninovo-zabíjačkové typy, majú v skúmavke namiesto žltého séra po odstredení krvi sérum biele ako mlieko, niekedy dokonca vyzrážané až na riedky „puding“. Diabetik by nemal mať vysoké hodnoty tuku v krvi. Ak má chronickú poruchu tukového metabolizmu, je nevyhnutné riešiť tento problém liekmi.

Aké sú zásady správneho zaobchádzania s testovacími prúžkami? Zaťažkávacím obdobím je napríklad dovolenka. Aké prostredie môže prúžky poškodiť?

Predovšetkým treba upozorniť na kódové čísla. Vždy, keď si pacient zapne glukomer, vyskočí mu na displeji prístroja kódové číslo testovacích prúžkov. Ak si práve berie nové balenie prúžkov, mal by toto kódové číslo porovnať, či je zhodné s predchádzajúcim, pretože glukomer môže byť nastavený na iné čísla a tak bude dávať falošný výsledok.

Prúžky nesmú byť ani príliš staré: treba sledovať ich expiračnú dobu. Neskladujme ich v agresívnom prostredí. Takým môže byť pre citlivé prúžky aj kúpeľňa, ktorá je vlhká. Z čistiacich prostriedkov a chemikálií na dezinfekciu vane a WC sa okrem toho môžu odparovať látky, ktoré poškodia prúžky v otvorenej tube. Ak cestujeme na dovolenku v horúcom lete, nesmieme prúžky nechať ležať na palubnej doske auta, kde bývajú vysoké teploty. Nenechávame tam ležať fotoaparát, tak tam nedávajme ani testovacie prúžky na meranie glykémie. Ak sa nám to náhodou stalo, otvorme si potom doma v štandardných podmienkach nové balenie prúžkov a porovnajme ich, či neukazujú rozdielne hodnoty. Ak áno, radšej poškodené prúžky zahoďme. Lebo zlá informácia je horšia ako žiadna.

Málokto vie napríklad to, že väčšina glukomerov neukazuje presne pri nadmorskej výške nad 2 500 metrov nad morom. U nás síce z tohto dôvodu hrozí chybné meranie nanajvýš na Lomnickom štíte, ale ak sa chodíme lyžovať do Álp, tam sa bežne v takejto výške lyžuje. Aj na dovolenke v Južnej Amerike sa turisti pohybujú vo výškach okolo 4 000 metrov nad morom. V takomto prípade si hodnoty glykémie zmeria hore, vo výškach, i dole v nemocnici. Viem, že sú to skôr výnimočné príklady, ale aj tak je dobré o nich vedieť.

Mnohokrát sa stáva, že diabetik, ktorý ide na kontrolu so strachom z odberov a výsledkov, prežíva vyšetrenie ako obrovský stres a glykémia nečakane vyletí hore. Lekár na základe týchto hodnôt upraví dávky inzulínu, no v nasledujúcich dňoch, keď je pacient doma zase bez stresu, upadne kvôli tomu do hypoglykémie. Hladina cukru sa tak nebezpečne začne podobať na rozhojdanú orechovú škrupinu na hladine vodnej bystriny. Aby sme poznali glykemický trend, neostáva nič iné, len selfmonitoring. Odporúčame pacientom zmapovať si „glykemický deň“ pomocou tzv. glykemických profilov a potom program dní štandardizovať tak, aby sa podľa možnosti čo najviac podobali jeden druhému.

Minimálny model selfmonitoringu je jeden tzv. veľký profil (7-8 glykémií) minimálne raz za 14 dní, jeden malý profil (4 glykémie) týždenne a odbery počas epizód podľa potreby. Niekoľko náhodných odberov glukomerov vás totiž nenaučí, ako si správne upraviť liečbu. Ak máte doma detského diabetika, zvládnuť selfmonitorig sa musí naučiť aj on, nie jeho rodič či starší súrodenec.

Minimálny model selfmonitoringu platí len vtedy, keď je pacient extrémne vyrovnaný a nemá výkyvy glykémií. Akonáhle sa objavia výkyvy glykémií či už smerom dole alebo smerom hore, samozrejme, že frekvenciu monitorovania treba zvýšiť. Ale to už vždy poradí lekár tak, aby pacient bol čo najmenej postihnutý.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Doc. MUDr. Jozef Michálek

Výrazná osobnosť slovenskej diabetológie, uznávaný odborník, ktorý roky pôsobil v NEDÚ v Ľubochni ako primár detského oddelenia i ako riaditeľ ústavu. Spoluautor bestselleru Diagnóza: Cukrovka.