Nech je vašou odmenou dobrá glykémia

Napísal 

Mária ŠTEFÁKOVÁ: - Bola by som rada, keby ste prijali môj názor, že strava diabetika nie je žiadna diéta. Je to systém racionálneho zdravého stravovania vhodný aj pre ktoréhokoľvek zdravého človeka. Jediný rozdiel je v tom,

...že keď sa na tanier s jedlom pozrie zdravý človek, povie si, aha, je to porcia toho, čo mám rád. Keď sa na tanier s jedlom pozrie diabetik, vyhodnotí v porcii počet sacharidových jednotiek.

Keď sa diabetici sťažujú, aké to majú ťažké s touto diagnózou, hovorím im na porovnanie, čo znamenalo byť diabetikom vtedy, keď som ako diétna sestra začínala. Edukácia sa robila formou zákazov a príkazov. Toto smiete a toto nesmiete jesť. Všimnite si, že teraz vám hovorím, že môžete jesť všetko, ak viete ako, koľko, kedy a pri akej glykémii. V šesťdesiatych rokoch sa jedlo vážilo na gramy, diabetik sa v kuchyni bez váhy nepohol. Počítali sa gramy sacharidov a nie sacharidové jednotky. Na deň teda nemal predpísaných 15, či 18 alebo 21 SJ, ale 150, či 180 alebo 210 gramov sacharidov. Čo vtedy mohol diabetik jesť? Veľa mäsa, lebo sa vedelo, že mäso nezvyšuje glykémiu. Mohol jesť zeleninu, musel však obmedzovať sacharidy a škroby. Knedle a omáčky mal zakázané. Aj cukor a sladkosti. Aj banány. Jeho strava bola jednotvárna. Neexistovali ani glukomery, ani také inzulíny, aké máte k dispozícii vy. Sťažovať sa, že to máte ťažké lebo máte cukrovku,  teda vôbec neobstojí.

Vy máte výhodu: viete o svojej chorobe a o stravovaní počas nej, omnoho viac. Naučili ste sa počítať sacharidové jednotky, ktoré vám dávajú veľkú voľnosť vo výbere toho, čo chcete jesť. Môžete si vybrať, či zjete biely rožok alebo celozrnný chlieb, lebo viete, ako rozdielne na ne bude vaše telo reagovať. Viete, čo si môžete naložiť na váš tanier. Už odhadom rozoznáte, či ide o primeranú porciu mäsa, príloh a šalátu. Výnimočne si doprajete aj sladký zákusok, ktorý má 2 – 3 SJ, musíte sa však predtým uistiť, že máte dobrú glykémiu.

Dnešní diabetici majú obrovskú výhodu v tom, že majú k dispozícii glukomery. Ešte pred pár rokmi neboli tieto prístroje takou samozrejmosťou, ako sú teraz. Lenže glukomer nie je iba prístroj, ktorý vám dá informáciu o tom, akú máte aktuálnu glykémiu. Vďaka nemu môžete uvažovať nad tým, prečo máte práve teraz takú glykémiu, akú ste si namerali, a nabudúce si už budete vedieť v podobnej situácii poradiť. Ak máte vysokú hladinu krvného cukru, mohli ste urobiť niektorú z týchto chýb:  buď ste si aplikovali nesprávnu dávku inzulínu, alebo ste sa menej pohybovali, viac jedli  a zabudli ste počítať SJ v jedle. Pozrite si, čo ste predtým jedli. Ak to bola ryža, poučíte sa a nabudúce si dáte menšiu prociu. Ak sa vám zvýšila glykémia po zemiakovej kaši, nabudúce si pridáte do nej viac masla, pretože viete, že tuk spomaľuje uvoľňovanie sacharidov z jedla. Pri lepšej orientácii vám pomôžu tabuľky a rady, ktoré nájdete v tejto knihe. Viete však, ktoré tabuľky sú najlepšie? Vaše vlastné glykémie. Glukomer vám dá najsprávnejšiu odpoveď na otázku o každej potravine, ktorú ste zjedli. Ja vám s mojimi tabuľkami a mojimi radami dávam len návod, aby ste sa vedeli zorientovať v tom, čo udrží vašu hladinu cukru v krvi v norme, aby ste si mohli povedať, že robíte pre svoje zdravie to, čo je potrebné.

Nech je vašou odmenou za získané vedomosti dobrá glykémia.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“