Čo má spoločné stres, obezita, chrápanie a cukrovka? Veľa

Napísal 

Ak nie si ochotný zmeniť svoj život, nie je ti pomoci. Tento známy výrok povedal staroveký liečiteľ Hipokrates, ktorý už vtedy vedel, že zdravie má v rukách predovšetkým konkrétny človek, až potom jeho lekár. Pre diabetikov druhého typu, najmä tých s nadváhou, táto poučka platí špeciálne.

Najskôr o strese našom každodennom. Jeho vplyv na hladinu cukru v krvi je veľký, keďže stres – a to tak negatívny, ako aj pozitívny – a stresové hormóny dvíhajú glykémie. Diabetici vedia, že pre nich je stresom aj meranie glykémie v ambulancii diabetológa, ktoré im tiež „zdvihne cukor“. Negatívny vplyv má aj pretrvávajúci strach z hypoglykémií. Odporúčania na nácvik techník na znižovanie stresu teda netreba ignorovať, relaxačné techniky môžu diabetikovi výrazne pomôcť. Niekedy v stresovej situácií stačí aspoň sa sústrediť na hlboké dýchanie, ak už nie je možnosť urobiť viac. Ak sa v živote diabetika vyskytujú opakujúce sa stresujúce situácie, mal by si počas nich merať glykémie a z týchto údajov vytvoriť vlastnú stupnicu stresorov. Neskôr už bude aj bez merania vedieť, v ktorej situácii sa mu zvyšujú glykémie na akú úroveň, a podľa toho urobiť opatrenia.

Teraz pár slov k spánku. Spánok je pre nás taký dôležitý ako jedlo a tekutiny. Tretinu života spíme, ale počas REM fázy, v ktorej mozog sníva, vykazuje rovnakú metabolickú aktivitu ako počas bdenia. Pri pokusoch na potkanoch, ktorým nebolo dovolené spať, výskumníci zistili, že potkany po piatich týždňoch spánkovej deprivácie zdochli. S prekvapením konštatovali aj to, že poruchy spánku môžu vyvolať diabetes. Keď totiž vystavili spánkovej deprivácii mladých a zdravých ľudí, nedostatok spánku u viacerých z nich vyvolal stav nastupujúceho diabetu. Pre diabetika teda zvlášť platí, že si potrebuje udržiavať a pestovať pravidelný spánok.

Viaceré výskumy zaznamenali aj fakt, že 40 – 70 % pacientov s poruchami dýchania v spánku je obéznych. Obezita podporuje vznik porúch dýchania v spánku, hlavne chrápania, a naopak, chrápanie prerušuje spánok a vedie k narušeniu sekrécie hormónov (rastových hormónov, aj testosterónu). A zvýšený hmotnostný prírastok opäť vedie k zmene štruktúry spánku. Samotné chrápanie tak môže podporovať vznik obezity i diabetu.

Dá sa povedať, že diabetes 2. typu a obezita sú spojené nádoby. Väčšina diabetikov  tohto typu trpí obezitou, a naopak väčšina ľudí s obezitou má cukrovku 2. typu, alebo k nej speje. Aj keď dnes už existujú účinné metódy liečby cukrovky, diétne opatrenia liečbu dokážu výrazne ovplyvniť. Stravovanie diabetika nie je diéta v pravom zmysle slova, V podstate ide o regulované stravovanie, čo znamená stabilný, približne rovnaký prívod sacharidov a energie v jednotlivých jedlách. Odporúča sa podávať denne šesť jedál. Rozloženie stravy do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Základom správneho stravovania sú dobré znalosti diabetika o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a o glykemickom indexe potravín.

Dlhodobo zvýšená glykémia zvyšuje aj riziko vzniku aterosklerózy. Diabetikom preto odporúčame obmedziť v strave živočíšne tuky, menej soliť, nefajčiť, preferovať zdroje vlákniny (zelenina, strukoviny, cereálie), často konzumovať ryby a používať kvalitné rastlinné oleje.

Na zníženie hmotnosti odporúčame nízkotučnú redukčnú diétu bohatú na bielkoviny, vlákninu rozpustnú i nerozpustnú, vitamíny a minerálne látky. Redukčnú diétu pri oboch diagnózach u jedného človeka – obezite aj DM2 spoločne – treba zostaviť individuálne, najlepšie v spolupráci s nutričným terapeutom. Výživa musí byť vyvážená, aby dodala telu všetky potrebné živiny, vitamíny a minerálne látky a zároveň viedla k postupnej a trvalej redukcii hmotnosti. Využívajú sa v nej potraviny s nízkym glykemickým indexom, potraviny bohaté na vlákninu, dodržuje sa a sleduje vhodný a dostatočný pitný režim. Strava má byť pestrá a chutná. Ide o dlhodobú úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život.

Ako teda vyzerajú odporúčania pre diabetika druhého typu, ktorý potrebuje schudnúť? Jednoducho povedané: všetci vieme, že veľká kopa jedla urobí veľa cukru v krvi. Treba preto jesť pravidelne a častejšie malé porcie vhodného jedla. * Posledné jedlo sa má podávať najneskôr dve, no radšej tri hodiny pred spánkom * Klaďte dôraz na dostatočné množstvo bielkovín * Obmedzte tuky, najmä živočíšne * Jedzte potraviny s vyšším obsahom vlákniny, vitamínov a minerálnych látok * Preferujte potraviny s nízkym glykemickým indexom

Dôležitá je kuchynská úprava. Mäso sa nemá vysmážať, vhodné je varenie, dusenie, pečenie bez tuku. Tuky síce patria do redukčnej diéty, veď sú jednou zo základných živín a nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch, ale živočíšnych tukov je dosť v potravinách bielkovinového charakteru (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia). Z tukov odporúčame malé množstvá kvalitných, najlepšie jednodruhových rastlinných olejov (repkový, olivový, slnečnicový). Pre vysoký obsah cholesterolu a nasýtených mastných kyselín nie sú vhodné maslo, masť, slanina, škvarky a podobne.

Mimoriadne dôležitá je vláknina. V žalúdku zväčší svoj objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje i vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Glykémia je tak stabilnejšia. Vláknina zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej pohyb, znižuje vstrebávanie tukov a cholesterolu, tvorí vhodné prostredie pre tie baktérie hrubého čreva, ktoré potlačujú rast hnilobných baktérií. Nerozpustná vláknina sa nachádza v ľanových semenách, šupkách ovocia a zeleniny, otrubách, hubách, strukovinách, pohánke, celozrnnom pečive. Rozpustnú vlákninu nájdete v ovocí, zelenine a obilninách. Doporučený denný príjem vlákniny je 30-35 g, priemerná spotreba u nás sa nachádza hlboko pod týmto množstvom, len 15-20 g. Vlákninu odporúčame dopĺňať z prírodných zdrojov, nie výživovými doplnkami.

Zamerajte sa na potraviny s nižším glykemickým indexom. Všeobecne sa dá povedať, že čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index majú naopak celozrnné pečivá, celozrnná ryža, strukoviny, varené zemiaky, zelenina. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sa rýchlo rozkladajú a v podobe glukózy sa dostávajú vo väčšom množstve a naraz do krvného riečiska. Ak bunky nepotrebujú všetku glukózu ako zdroj energie, nadbytočnú glukózu uložia do tukových buniek. Potraviny s nižším glykemickým indexom trávime pomalšie a postupne. Nezvyšujú rýchlo a prudko hladinu krvného cukru a bunky ich ako zdroj energie využijú postupne. Glykemický index znižuje aj kombinácia sacharidov s inou živinou – s bielkovinami alebo tukmi, s vlákninou, funguje aj ochutenie octom. Znižuje ho tiež vhodná tepelná úprava (nie kašovitá, príliš mäkká). Potraviny s nižším glykemickým indexom nerozkolíšu hladinu krvného cukru a zasýtia na dlhšiu dobu.

Doc. MUDr. Viera Doničová, PhD.
Záznam prednášky v rámci projektu Život na hrane 2017

Posledná úprava 10.11.2017
Doc. MUDr. Viera Doničová, PhD.

Diabetologická, interná a metabolická ambulancia

H u m a n - c a r e

Košice