Spôsob zavárania je taký istý ako pri ovocí, ktoré zavárame s cukrom, len cukor nahradíme sladidlom.

Radi si pochutnáte na cestovinách? Pokúsme sa tento recept mierne upraviť podľa zásad o zdravom stravovaní cukrovkára.

Vajíčko má 0 SJ. Uvarte ho na tvrdo a doprajte si ho k raňajkám  tak, ako si doprajete šunku alebo salámu. Ak si však z vajíčok spravíte mastnú praženicu alebo hemendex, už to pre vás až také zdravé nie je.

Začínať deň raňajkami je príjemné a zdravé. Záleží len na vás, ako sa po raňajkách budete cítiť a či po nich budete mať glykémiu rovnako dobrú, ako ste ju mali nalačno.

Najjednoduchšie je natrieť si na raňajky chlieb maslom, pridať salámu alebo syr. Takéto jednotvárne stravovanie by nám však veľmi rýchle, ľudovo povedané, liezlo krkom. Na raňajky si môžeme pripraviť aj nátierky. Ak sa ich naučíte robiť správne, prekvapí vás, že sa dajú pripraviť aj bez toho, aby ste museli umývať hromadu riadu – čo je zvyčajne prvá námietka, ktorú počujem.

Koľko SJ  vám dodá toto jedlo? a) praženica z 2 vajec s cibuľou alebo hubami (100 g); b) zapečený chlieb so salámou a syrom; c) jogurt s kukuričnými vločkami, strúhaným jablkom a škoricou; d) mlieko s ovsenými vločkami a banánom; e) jablková štrúdľa, f) pohár mlieka, g) vianočka

Omeleta z vaječného bielka (? SJ)

Potrebujeme: 3 vaječné bielka (0 SJ), 50 ml mlieka (? SJ), 10 g múky (> ? SJ), soľ, 5 g oleja (0 SJ), 3 g strúhanky