Zeleninové karbonátky

Napísal 

2 x recepty na zeleninové karbonátky

Zeleninové karbonátky (1 ks = 1 SJ)

Potrebujeme na 3 porcie: ? vajca (0 SJ), 160 g kelu (0 SJ), 1 PL krupice (1 SJ), 2 PL strúhanky (1 SJ), cesnak (0 SJ), mleté korenie, soľ, olej na opečenie (0 SJ)

Obaľovanie: 1/10 vajca (0 SJ), 1 PL mlieka (0 SJ), ? PL múky (? SJ), 1 PL strúhanky (? SJ)

Postup: Očistený a umytý kel pokrájame a obvaríme v mierne osolenej vode. Scedíme, po vychladnutí vyžmýkame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme ostatné suroviny a vyformujeme karbonátky. Vyhladíme ich mokrými rukou a obalíme v múke, vo vajci a v strúhanke. Opečieme z každej strany, uložíme na plech a v mierne teplej rúre necháme „dôjsť“.

1 porcia zodpovedá 393 kcal, 11,4 g bielkovín a 17,9 g tukov.

Zeleninový karbonátok v cestíčku (2 SJ)


Potrebujeme: 150 – 200 g kelu (0 SJ), 6 g krupice (< ? SJ), vývar, 1/5 ks staršieho pečiva (> ? SJ), 1/5 vajca (0 SJ), 10 g strúhanky (? SJ), koreniny: majorán, mleté čierne korenie, soľ, cesnak, olej na opekanie

Cestíčko: 50 ml mlieka (? SJ), 1/5 vajca a 6 g múky (< ? SJ)

Postup: Očistený kel uvaríme v slanej vode. Vyberieme ho z vývaru a po vychladení najemno pokrájame. Krupicu zalejeme troškou vývaru a uvaríme ju na hustú kašu. Rožok namočíme do vody a vyžmýkame.

Spolu zmiešame kel, krupicovú kašu, vajce, rožok, koreniny a prelisovaný cesnak. Podľa chuti dosolíme. Formujeme karbonátok, ktorý obalíme v strúhanke a namáčame do cestíčka. Z oboch strán opečieme na oleji.

1 porcia zodpovedá 280 kcal, 11 g bielkovín a 13 g tukov.

Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou – počítame SJ v porcii jedla.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“