Čo jesť na raňajky?

Napísal 

Najjednoduchšie je natrieť si na raňajky chlieb maslom, pridať salámu alebo syr. Takéto jednotvárne stravovanie by nám však veľmi rýchle, ľudovo povedané, liezlo krkom. Na raňajky si môžeme pripraviť aj nátierky. Ak sa ich naučíte robiť správne, prekvapí vás, že sa dajú pripraviť aj bez toho, aby ste museli umývať hromadu riadu – čo je zvyčajne prvá námietka, ktorú počujem.

Navyše sa z vás stane dobrý rodinný hospodár, keďže na prípravu nátierok použijete zvyšky z hlavných jedál, zeleninu z polievky, kúsky pečeného či vareného mäsa. To, čo sa v rodinách často vyhadzuje, môžete orestovať na cibuľke a cesnaku, rozmixovať, pridať syr, bylinky – a máte  zdravú, výživnú a chutnú nátierku.

Chutnú nátierku môžete mať zo syra, z bryndze, vareného alebo pečeného mäsa, hydiny alebo rybieho filé, fazule alebo hrachu, zo zeleniny a z varených zemiakov či zo zvyškov zemiakovej kaše. Dôležité je, aby ste suroviny dôkladne premiešali, prípadne rozmixovali na jemnú, ľahko roztierateľnú hmotu. Najpoužívanejšou prísadou býva cesnak a cibuľa. Dajte pozor, aby ste koreninami nezastreli chuť základnej potraviny, ktorú ste použili na nátierku. 

Aké je primerané množstvo nátierky, ktoré môžem zjesť?

Ak nátierku jete na raňajky alebo ňou dojedáte hlavné jedlo (na základe celodenného rozpisu stravy), potom jedna porcia má mať hmotnosť 50 – 70 g. Ak nátierku konzumujete ako hlavné jedlo (na večeru), môžete jej zjesť 100 g. Započítajte si ju do množstva SJ, ktoré máte určené v rozpise stravy, spolu s celozrnným alebo konzumným chlebom, na ktorý si ju natriete. Pridajte zeleninu podľa chuti – tá sa, ako vieme, nezapočítava do SJ. K tomu čaj s citrónom bez cukru a môžem vám zaželať dobrú chuť.

Porcia nátierky môže zodpovedať 0 - 1 SJ, no podľa množstva použitých surovín i 3 – 5 SJ. 

Pri jednotlivých potravinách uvádzame v zátvorke počet SJ, aby sme si sústavne opakovali to, čo by diabetik mal vedieť, aby dosiahol uspokojivé glykémie po jedle a pred ďalším hlavným jedlom – aby teda vedel počítať SJ v jedle. 

Sardinková nátierka s cibuľou (0 SJ)

Potrebujeme: 1/3 škatuľky sardiniek vo vlastnej šťave (0 SJ), 7 g rastlinného tuku (0 SJ), 20 g cibule (0 SJ), 1 ČL citrónovej šťavy (0 SJ), korenie, soľ

Postup: Cibuľu postrúhame alebo nadrobno pokrájame. Všetky suroviny zmiešame na jemnú hmotu. Dochutíme korením, soľou a citrónovou šťavou podľa chuti.

Zelerová nátierka (0 SJ)

Potrebujeme: 30 g očisteného zeleru (0 SJ), 1 strúčik cesnaku (0 SJ), 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL mlieka (0 SJ), 7 g rastlinného tuku, soľ, vodu 

Postup: Očistený zeler zaleje vodou, do ktorej sme pridali citrónovú šťavu, aby nesčernel. Zeler a cesnak postrúhame na jemnom strúhadle. Vymiešame ich s mliekom a rastlinným tukom na jemnú nátierku. Podľa potreby dochutíme štipkou soli. Necháme postáť 15 minút na chladnom mieste, aby sa chute premiešali.

Vaječná nátierka (0 SJ)

Potrebujeme: 1 natvrdo uvarené vajce (0 SJ), 7 g rastlinného tuku (0 SJ), horčicu (0 SJ), pažítku (0 SJ), korenie, soľ

Postup: Ochladené natvrdo uvarené vajce ošúpeme a najemno pokrájame alebo krátko rozmixujeme. Pridáme tuk, horčicu a vymiešame do peny. Dochutíme korením a soľou. Necháme chvíľu odležať na chladnom mieste. Podávame na chlebe  posypané najemno pokrájanou pažítkou.

Tip na ľahkú večeru: Dvojnásobná porcia nátierky s celozrnným chlebom, čerstvou sezónnou zeleninou (paradajka, paprika, reďkovka) a k tomu šálku čaju s citrónom. Do počtu SJ počítame len chlieb.

 

    Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“