A čo sušené ovocie?

Napísal 

Sušené ovocie obsahuje veľa cukru. Má sa mu diabetik teda úplne vyhýbať?

Mária Štefáková: - Kvalitne vysušené ovocie je bohatým zdrojom minerálnych látok a vlákniny. Ale naozaj, má aj vysokú energetickú hodnotu a obsahuje veľa cukru. Diabetici by preto mali radšej konzumovať čerstvé ovocie. Pacienti s nadváhou by sa sušenému ovociu mali vyhýbať úplne. Ostatní diabetici si na ňom môžu pochutnať len vtedy, ak sú ich glykémie uspokojivé, pričom sušené ovocie musia započítať do obsahu SJ v jedle na dávku inzulínu. 1 SJ zodpovedá 15 g sušeného ovocia, čo je napríklad 1 polievková lyžica hrozienok. Ešte by som chcela pripomenúť, že pri konzervovaní sušením sa k niektorým druhom ovocia pridáva cukor, prípadne je ovocie ošetrené sírou, aby sa zachovala jeho farba a mäkkosť. Takto konzervované sušené ovocie radšej na dvadsať minút namočte do vody a vodu potom zlejte.

 

    Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“