Dezerty

Napísal 

Recepty na dezerty: BB puding so šľahačkou a jahodou (1? SJ), plnené palacinky (1 kus = 1 SJ), šišky (1 kus = 1 SJ), dia-zmrzlina (100 g = 2 SJ), jablkové rezy (7,5 SJ spolu), dia-orechová torta 28 SJ

 

1. BB puding so šľahačkou a jahodou (1? SJ)

Potrebujeme na 4 porcie: 60 g BB pudingu (4 SJ), 400 ml mlieka (2 SJ), šľahačku, jahodu na ozdobu

Postup: BB pudingový prášok rozmiešame v malom množstve mlieka a pridáme cez sitko do ostatného mlieka. Za stáleho miešania krátko povaríme. Rozdelíme do misiek, ktoré sme opláchli studenou vodou. Po vychladení vyklopíme na tanierik, ozdobíme šľahačkou a jahodou.

1 porcia zodpovedá 125 kcal, 4,7 g bielkovín a  4,7 g tukov.

3. Plnené palacinky (1 kus = 1 SJ)

Potrebujeme na 8 palaciniek: 300 ml mlieka (1,5 SJ), 90 g múky (6 SJ), 1 vajce, soľ, 1/2 malého jablka (0,5 SJ), 200 g tvarohu, olej na pečenie, šľahačka na ozdobu

Postup: Do mlieka zašľaháme preosiatu múku, vajce a soľ. Na teflonovej panvičke opečieme palacinky (8 ks). Naplníme pripravenou tvarohovou plnkou.

Plnka: Jablko postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme tvaroh a vymiešame na jemnú plnku. Pri suchom tvarohu pridáme 1 PL mlieka. Naplníme palacinky, ktoré stočíme alebo preložíme do tvaru trojuholníka. Ozdobíme vyšľahanou smotanou.

1 palacinka s tvarohom zodpovedá 110 kcal, 8,2 g bielkovín a 2,5 g tukov.

3. Šišky/Plnené šišky (1 kus = 1 SJ)

Potrebujeme na 22 malých šišiek: 300 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 10 g droždia, 1 PL cukru, 1 žĺtok, soľ, olej na vysmážanie, mrazené jahody

Postup: Z droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, žĺtok, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej pracovnej doske cesto zľahka vyvaľkáme na hrúbku 15 mm. Vykrajujeme šišky pomocou decového pohárika, ktorý si omočíme do múky. Necháme 15 minút znovu vykysnúť a potom vysmážame v horúcom oleji z oboch strán.

Plnené šišky: Postupujeme rovnako, ale cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, vykrojíme pohárikom, položíme ovocie a prikryjeme druhým vykrojeným kolieskom. Okraje pritlačíme a znovu spolu vykrojíme, aby sa okraje dôkladne spojili. Vysmážame v horúcom oleji z oboch strán.

1 šiška zodpovedá 80 kcal, 2 g bielkovín a 3 g tukov.

6. Dia zmrzlina (1 porcia 100 g = 2 SJ)

Potrebujeme: 2 biele jogurty (2 SJ), 200 g jahôd (<1? SJ), 3 PL citrónovej šťavy (0 SJ), 100 g sladkej smotany (< ? SJ), 100 g fruktózy (10 SJ) = spolu 14 SJ

Postup: Všetky suroviny dobre rozmixujeme a dáme na 24 hodín do mrazničky. Potom vyberieme a porciujeme. Jahody môžeme nahradiť napríklad marhuľami, malinami alebo čučoriedkami. Dochucovanie sladidlom je potrebné regulovať podľa ovocia (keď je prezreté, uberieme fruktózu).

Zmrzlina pripravená z celej dávky má hmotnosť 700 g.

100 g zodpovedá 2 SJ, 150 kcal, 3,1 g bielkovín a 5 g tukov.

7. Jablkové rezy (celá dávka = 8 SJ)

Potrebujeme: 60 g tvarohu, 40 g masla, 40 g sorbitu, 3 g kakaa, 2 vajcia, 10 g múky, 60 g mletých orechov, 160 g jabĺk, olej a múka na plech

Postup: Tvaroh prelisujeme a dobre vymiešame s maslom a sorbitom. Postupne pridáme kakao, žĺtky, múku, orechy a zľahka vmiešame sneh ušľahaný z bielkov. Potom pridáme olúpané a na plátky pokrájané jablká. Masu zľahka premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pomaly pečieme.

Celá dávka zodpovedá 1180 kcal, 36,7 g bielkovín a 82,2 g tukov.
 
Zákusok rozdelíme na 8 porcií po cca 1 SJ.

1 porcia bude zodpovedať 147 kcal, 4,6 g bielkovín a 10,2 g tukov.

8. Dia orechová torta (celá dávka = 28 SJ)

Potrebujeme: 4 vajcia (0 SJ), 100 g sorbitu (10 SJ), 5 tabletiek umelého sladidla Spolarín, 4 PL múky (6,5 SJ), 110 g mletých orechov (1? SJ), 1 balíček prášku do pečiva alebo 1 ČL sódy bikarbóny, olej a múka na formu, orechy alebo dia čokoláda na ozdobu

Na krém potrebujeme: 300 ml mlieka (1? SJ), 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas (7 SJ), 8 tabletiek sladidla, 250 g Hery (0 SJ), 2 lyžice sorbitu (2 SJ), kakao a orechy podľa chuti

Postup: Bielky vyšľaháme so sorbitom, pridáme vo vode rozpustené sladidlo, žĺtky a nakoniec múku zmiešanú s orechmi a práškom do pečiva. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme.

Krém: Z mlieka, Zlatého klasu a sladidla uvaríme hustý krém. V miske vymiešame Heru so sorbitom, pridáme vychladnutý krém, kakao a trochu mletých orechov. Dobre vymiešame. Krém natrieme na korpus, vrch posypeme orechmi alebo postrúhanou dia čokoládou a ozdobíme orechovými jadrami.

Celá dávka zodpovedá 4071 kcal, 65,7 g bielkovín a 290 g tukov.

Zákusok rozdelíme na 28 porcií po cca 1 SJ. S1 porcia bude zodpovedať 145 kcal, 2,3 g bielkovín a 10,4 g tukov.



   Recepty sú vybraté z knihy Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 11.10.2017
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“