Vianoce diabetika

Napísal 

Vianoce diabetika sa tiež podobajú na bežný spôsob trávenia týchto sviatkov: leňošenie pred televízorom a zvýšenie glykémie s ospravedlňujúcim „len na chvíľu“. Aká by mala byť vianočná hostina v rodine diabetika?

Mária Štefáková: - Diabetik ostáva diabetikom aj počas vianočných, veľkonočných či ďalších sviatkov. Chuť porušiť všetky zásady zdravého stravovania, vysedávať pri televízii od rána do večera a prejedať sa dobrotami, to nie je správny postoj. Počas sviatkov, ktoré sa vyznačujú bohato prestretým stolom, je veľmi dôležité počítať SJ v skonzumovanom jedle a prispôsobiť dávku inzulínu na väčšiu porciu obľúbeného jedla – keď to už teda musí byť. Ale ako pri všetkom, tak aj pri vianočných dobrotách platí: všetko s mierou. Ak chcete vianočku, môžete si dať malý kúsok. Keď chcete lúpačku, môžete tretinu, ak viete, že máte dobrú glykémiu, ak viete, že máte primeranú hmotnosť, a ak viete, ako si skonzumovanú pochúťku prepočítať na dávku inzulínu. Môžete všetko, len musíte vedieť ako. A keď ste už uvarili sviatočnú večeru a máte pripravenú slávnostnú tabuľu, stojí za to prejsť sa pred večerou s celou rodinou po snehu. Prechádzka dodá večeru čaro, utuží súdržnosť rodiny a pomôže vašej glykémii.

K lákadlám Vianoc patria vlašské orechy a arašidy. Keďže oriešky obsahujú minerálne látky, počas sviatkov ich výnimočne môžu konzumovať aj diabetici. Ale po štipkách, nie za hrste! Pretože všetky orechy majú vysoký obsah tuku. V tabuľkách nájdete, aké množstvo orechov môžete započítať ako 1 SJ. Pri vlašských orechoch je to 70 – 80 g. Neznamená to však, že ich všetky zjete naraz, hoci je to len 1 SJ. Jednak by vám zaťažili žalúdok, a jednak, ako som už spomínala, tuky sú brzdou pri uvoľňovaní sacharidov a ich premene na glukózu. To znamená, že vaša glykémia by najskôr bola nízka, vy by ste si podľa toho vypočítali inzulín, a zrazu by vyletela hore.

Existuje veľa receptov na koláče pre diabetikov. Môžete piecť s náhradnými sladidlami, ale môžete si dovoliť aj zákusok pripravený pre celú rodinu – opäť zdôrazňujem: ak máte dobrú a dlhodobo stabilizovanú glykémiu. V takom prípade si dokážete odkrojiť z torty taký kúsok, ktorý zodpovedá vašej dávke inzulínu. Alebo si dáte tri opekance s makom, aby ste mali pocit ozajstných sviatkov. Čudujete sa, že len tri? A prečo by mal byť opekancov plný tanier? Veď potrebujete v žalúdku miesto aj pre ďalšie chody. Zvyknete si. Aj ja mám doma diabetika. Rovnako ako on si dávam len trochu opekancov, pretože sa teším na ďalšie chody a pretože si ako diétna sestra potrebujem udržiavať hmotnosť, ináč by moji pacienti nebrali vážne moje rady týkajúce sa chudnutia.

Naše Vianoce sa začínajú tradičnou oblátkou s posekanými orechmi, potretou cesnakom a „popísanou“ medom (zodpovedá 1 SJ). Potom nasledujú opekance s makom (tri kúsky osladené sladidlom Fantázia, ktoré je šesťkrát sladšie ako cukor = 1 SJ). Po  nich príde na rad vianočná kapustnica s klobásou a jedným malým zemiakom (1 SJ). Pretože nie sme prejedení, všetci sa vládzeme dostať k vysmážanému kaprovi, ktorý je pre mňa lahôdkou štedrovečernej hostiny (1 SJ). Zemiakový šalát dochucujem neenergetickým sladidlom (2 polievkové lyžice, teda 70 g = 1 SJ). Ostane miesto aj na dezert po večeri. Vianoce môžu byť aj pre diabetika sviatkami pohody a pokoja. Všetko závisí od spôsobu, ako sa dívate na jedlo, ako naň siahate, či sa naň tešíte, alebo ho považujete za nutnosť.

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“