Zavárame ovocie a zeleninu

Napísal 

Spôsob zavárania je taký istý ako pri ovocí, ktoré zavárame s cukrom, len cukor nahradíme sladidlom.

Umyté ovocie (podľa druhu ovocia vykôstkované a podľa veľkosti polené alebo štvrtené) uložíme do umytého pohára, zalejeme vodou a osladíme príslušným počtom tabletiek umelého sladidla (sladidlo Imber sacharínové alebo Dianer).

Zavárame ovocie

Počet tabletiek do pohára s obsahom 300 ml:

• 2 až 3 tabletky umelého sladidla na broskyne, čerešne, čučoriedky, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule a slivky
• 3 až 4 tabletky umelého sladidla na višne, egreše, ríbezle

Pohár uzavrieme vyvareným uzáverom a sterilizujeme od bodu varu 10 až 15 minút pri teplote 90 °C. Jahody, čerešne, višne a slivky sterilizujeme 20 až 25 minút pri teplote 80 až 90 °C. Počet tabletiek náhradného sladidla závisí od našej chute: či chceme dosiahnuť vysokú sladkosť kompótu (potom môžeme použiť aj viac sladidla), alebo chceme pripraviť príjemný, osviežujúci kompót.

Sterilizované uhorky

Do umytých pohárov vložíme kôpor, 3 tenké kolieska očistenej mrkvy a umyté uhorky. Zalejeme nálevom a krátko sterilizujeme (15 až 20 minút).

Nálev: 1,75 litra vody, 1/2 litra octu, 1 Deko, 20 tabletiek umelého sladidla. Nálev povaríme 5 minút. Teplým nálevom zalejeme uhorky v pohári. 

Varíme džem

Umyté, dobre vyzreté ovocie odstopkujeme a odkôstkujeme (podľa druhu ovocia, z ktorého chceme pripraviť džem). Ovocie odvážime a prepočítame na SJ (napríklad ak 150 g malín zodpovedá 1 SJ, potom 750 g očistených malín zodpovedá 5 SJ). Maliny popučíme a povaríme, aby sme ovocie zbavili prebytočnej vody. Ovocnú hmotu zasypeme sladidlom (môžeme použiť sorbit – 250 g, čo  zodpovedá 25 SJ) a necháme na chladnom mieste postáť asi 2 až 3 hodiny, aby sa sorbit rozpustil. Ovocnú hmotu postupne po malých častiach za stáleho miešania varíme, až sa vyparí voda a hmota začne hustnúť. Plníme ju do pripravených čistých (prípadne aj zahriatych) pohárov a uzavrieme uzáverom. Necháme vychladnúť zabalené v deke. Keď sme malinovým džemom naplnili 5 pohárov rovnakej veľkosti, potom bude v každom poháriku džem, ktorý zodpovedá 6 SJ.

Rovnako postupujeme aj pri inom druhu ovocia. Pomôžeme si tabuľkou s obsahom SJ a pri dochucovaní sa spoliehame na vlastnú chuť. Nezabúdame, že menej je niekedy viac.

Mária ŠTEFÁKOVÁ

 

   Viac nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“