Aj vegetarián – diabetik I. typu musí počítať SJ v jedle. Stravuje sa pravidelne v primeraných dávkach 3 – až 6 – krát denne podľa typu inzulínového režimu.

Minerálne látky a vitamíny sa podieľajú na metabolizme cukrov, pre diabetika je preto nevyhnutné, aby sa staral o ich vyvážený prísun. Aká je úloha najdôležitejších minerálnych látok a vitamínov a ako sa môže prejaviť ich  nedostatok? Aké sú ich hlavné zdroje?

Diabetikovi, ktorý potrebuje redukovať hmotnosť a jeho liečba spočíva len v úprave stravy, odporúčam na určitý čas stravu s energetickou hodnotou 1 000 kcal. Vzorový jedálny lístok dokazuje, že má k dispozícii dostatok potravín na to, aby ani pri obmedzenom energetickom príjme nemusel byť výber jedál na jeho stole chudobný.

Publikácia Netradiční plodiny pro diabetiky (autori: Eloy Fernández – Iva Viehmannová) predstavuje diabetikom i ľuďom, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie, štyri plodiny: jakon, čakanku, topinambur a stéviu. Čitateľ tu nájde návody na pestovanie aj 40 originálnych receptov.

Mária ŠTEFÁKOVÁ z NEDÚ v Ľubochni, autorka knihy Varíme diabetikom: - Zdôrazňujem hlavne PRAVIDELNOSŤ stravovania; čas a množstvo potravín závisí od spôsobu liečby.