Ako často má diabetik jesť?

Napísal 

Mária ŠTEFÁKOVÁ z NEDÚ v Ľubochni, autorka knihy Varíme diabetikom: - Zdôrazňujem hlavne PRAVIDELNOSŤ stravovania; čas a množstvo potravín závisí od spôsobu liečby.

Diabetikom s liečbou analógom inzulínu sa odporúča jesť tri hlavné jedlá počas dňa, pri konvenčnej liečbe inzulínom alebo liečbe s regulár inzulínom tri hlavné jedlá a malé dojedenie po hlavných jedlách. Obézni diabetici, ktorým ako liečba stačí diéta na schudnutie, by mali jesť päťkrát denne, pričom posledné jedlo by mali prijímať o 18., najneskôr o 19. hodine. Tomu sa hovorí „prispôsobiť stravovací režim režimu liečby“. Malú porciu zeleniny môže zjesť každý diabetik kedykoľvek počas dňa pri pocite hladu, lebo zelenina má nízku energetickú hodnotu, obsahuje vlákninu, minerálne látky a vitamíny a navyše, až na malé výnimky (nájdete ich v tabuľke v prílohe), neovplyvňuje výšku glykémie.

Odporúčané množstvo kalórií sa zrejme mení podľa veku, telesnej hmotnosti, pohlavia a fyzickej aktivity. Aký má byť energetický príjem diabetika a pomer základných živín na jeho jedálnom lístku?

Čo sa týka energetického príjmu potravou, odporúča sa na 1 kg telesnej hmotnosti prijať 20 – 25 kcal. Pri vyššej fyzickej aktivite by ste mali energetický príjem zvýšiť o 30 – 50 %, pri veľmi náročných aktivitách až o 100 %. Počas gravidity je potrebné zvýšiť energetický príjem o 300 kcal a pre dojčiace matky o 500 kcal. Pri nadváhe sa energetický príjem odporúča znížiť o 500 – 1000 kcal, pri nízkej telesnej hmotnosti naopak, zvýšiť o 500 kcal.

Základné živiny majú byť v strave diabetika zastúpené v tomto pomere: bielkoviny 15 – 20 %, tuky menej ako 30 %, sacharidy 50 – 60 % energetického obsahu.

Ako určiť počet sacharidových jednotiek (SJ) na deň? Jednoduchým matematickým prepočtom, ktorý vychádza z gramov sacharidov po odpočítaní vlákniny (30 – 35 g/deň). Ako príklad uvediem mladú ženu s miernou nadváhou a nenáročným energetickým výdajom. Meria 160 cm a váži 65 kg. Jej základná energetická potreba je 65 x 25 kcal = 1 625 kcal. Zvýšenie na ľahkú energetickú záťaž: + 300 kcal. Zníženie na miernu nadváhu: – 500 kcal. Môžem jej odporučiť energetický príjem cca 1 425 kcal.

Aké bude zastúpenie živín v jej celodennej strave? Pri výpočte nám pomôže informácia o energetickej hodnote živín: 1 g bielkovín a sacharidov vydá 4 kcal a 1g tukov 9 kcal.

Z energetického obsahu tvoria bielkoviny 15 – 20 %, t. j. z 1 425 kcal = 213 kcal : 4 kcal/(1g bielkovín) = 53 g bielkovín/deň, čo v tomto prípade zodpovedá 0,8 g/kg telesnej hmotnosti.

Obsah tukov: 25 %, t. j. z 1425 kcal = 356 kcal : 9 kcal/(1 g tukov) = 40 g tukov/deň.
Obsah sacharidov: 60 % z 1425 kcal = 855 kcal : 4 kcal/(1g sacharidov) =  213 g/deň
Obsah vlákniny: 30 - 35g, t. j. 213 g sacharidov - 30-35 g = 183 – 178 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 18 SJ/deň.

Nový diabetik po prvý raz počuje slovo sacharidové jednotky (SJ) a učí sa ich počítať. Jedna z prvých vecí, na ktoré narazí, je skutočnosť, že na diavýrobkoch zo zahraničia nachádza označenie BE (Brot Einheit), ale 1BE nezodpovedá tak úplne 1 SJ. Ako sa v tom má orientovať?

1 SJ je výmenná jednotka pre sacharidové potraviny. Sú to vlastne potraviny v množstve, ktoré môže navzájom zamieňať, a pritom si udržať glykémiu pod kontrolou. Výmenná jednotka 1 SJ zodpovedá takému množstvu potravín, ktoré obsahuje 10 g využiteľných sacharidov (bez vlákniny). Je to napríklad 20 g chleba, polovica grahamového rožka, 1 malé jablko, 1 pomaranč alebo hocičo iné s rovnakým obsahom sacharidov. Diabetik tak na základe počtu SJ v jedle vie, či mu porcia bude dostačujúca na jeho dávku inzulínu.

Aj 1 BE (chlebová jednotka) je výmenná jednotka pre sacharidové potraviny. 1 BE je množstvo potravín s obsahom 12 g sacharidov. Rozdiel medzi SJ (10 g sacharidov) a BE (12 g sacharidov) je teda pomerne malý a dá sa vypočítať jednoduchým matematickým prepočtom. Budúcnosť pravdepodobne prinesie jednotné označovanie aj v tejto oblasti.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 



Tabuľky, v ktorých sú potraviny uvedené v množstve zodpovedajúcom 1 SJ, sú veľmi dobrou pomôckou pre diabetikov, ktorí milujú čísla a prepočty. Ale poznám mnoho, hlavne starších diabetikov, ktorým matematika robí problém. Pre nich som pripravila tabuľky potravinových ekvivalentov (nájdete ich v prílohe). Je to zoznam potravín, ktoré obsahujú 1 SJ – polkrajček chleba, kúsok vianočky, dve polievkové lyžice ryže. Ak hovorím, že 1 SJ je 45 g ryže, nechcem, aby ste si to vážili na lekárnických váhach. Len občas si skontrolujte, či ste sa pri počítaní polievkových lyžíc nepomýlili a nenabrali si viac. Hlavne ak máte po zjedení ryže opakovane vysokú glykémiu. Alebo po zjedení knedle. Pol plátku knedle, teda 2,5 dekagramov, má 1 SJ. Ale ak je ten váš plátok väčší, zrazu môžete mať na tanieri nie 3 SJ, ale štyri. A glykémiu nemáte vyššiu preto, že ste si dali ako prílohu knedle, ale preto, že tie knedle boli príliš hrubé.

Mária Štefáková, autorka kníh Varíme diabetikom (a spoluautorka knihy Diagnóza Cukrovka), viac v Objednávky kníh (nájdete na hornej lište).

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“