Bezlepková kuchařka 2

Napísala 

Celiakia, dedičná neznášanlivosť lepku. Diagnóza, ktorá môže poriadne skomplikovať život. Bezlepková kuchařka II. (I. je už vypredaná) je kniha plná dobrých rád a receptov pre celiatikov, ktorí musia dodržiavať po celý život prísnu diétu. Autorkou je Iva BUŠINOVÁ z Brna, ktoré vie, o čom píše, keďže celiakiu má nielen ona, ale aj jej dve deti.

Toto ochorenie spojené s poruchami trávenia a zažívania, u detí s poruchami výživy a rastu, hnačkami a zvracaním, u dospelých s únavou a malátnosťou, chudokrvnosťou a depresiami, poruchami imunity a dokonca aj plodnosti u žien, bola po prvýkrát popísaná v roku 1887. Diagnostikovaná býva väčšinou neskoro. Lekári si na túto diagózu ako možnú príčinu zdravotných problémov ich pacientov spomenú málokedy. A pritom včasná diagnostika celiakie je pre kvalitu života veľmi dôležitá.

Každý celiatik veľmi rýchle zistí na vlastných zdravotných ťažkostiach, že jedlo môže byť liek i jed zároveň. Že najlepším spôsobom liečby je pre neho bezlepková diéta. Že už nikdy nebude môcť jesť vianočné koláče, pšeničný chlieb, ani rezeň vypražený v klasickom trojobale. Dobrá správa znie, že ak sa vzdá lepku, jeho telo sa zbaví nebezpečných látok a bude dobre fungovať. Nestačí však vylúčiť zo stravy len obilniny s obsahom lepku. Laik nemusí vedieť, že lepok sa nachádza aj v údeninách, horčici, kečupe, ovocných a zeleninových pretlakoch, v zmrzline, čokoláde, dokonca v niektorých liekoch. Musí sa učiť čítať informácie o obsahu potravín, ktoré si kupuje, a skúšať sám na sebe, ktoré mu robia dobre, keďže každý organizmus môže reagovať na jednotlivé potraviny individuálne. Naučí sa upiecť si chlieb sám a variť jedlá, ktoré sú pre neho vhodné a zároveň chutné. Táto publikácia prináša desiatky receptov aj pre tých najväčších fajnšmekrov: polievku z husacích drobkov, mäsovú roládu, ryžové cestoviny s talianskymi omáčkami, králika pečeného na zelenine, španielske vtáčky, ale aj bábovku, medvedie labky, šuhajdy,  a predovšetkým doma pečený skvelý chlieb.

Bezlepkový chlieb

Suroviny: 500 g bezlepkovej múky (zmiešajte aspoň dva druhy, môže byť kukuričná, pohanková alebo ryžová), 450 ml vody (alebo 1/2 vody a 1/2 mlieka), 1 lyžička soli, 3 lyžice oleja, 2 lyžice octa (alebo citrónovej šťavy), 1 lyžica cukru, 1 balenie sušeného droždia, 1 veľká hrsť ryžových burizónov, 1 lyžička originálneho chlebového korenia

Postup: Do domácej pekárničky vlejeme vlažnú vodu, pridáme sušené droždie, cukor, soľ, ocot, olej, múku a korenie. Nastavíme program Gluten frei a stlačíme Štart. Lopatka začne suroviny okamžite zmiešavať. Ak sa nám zdá cesto príliš husté, pridáme vodu. Po chvíľke miešania otrieme gumovou stierkou okraje pekárničky od zvyškov múky. Program trvá dve hodiny. Keď zaznie zvukový signál, nádobu s chlebom opatrne vyberieme a po chvíli vyklopíme. Necháme vychladnúť. Chlieb ihneď pokrájame a ak ho chceme udržať konzumovateľný dlhšie ako tri dni, uložíme ho do mrazničky.

Naše tipy: Do cesta pridajte lyžicu sušeného mlieka, časť tekutiny nahraďte jogurtom, do cesta pridajte lyžicu strúhaného tvrdého syra alebo nastrúhaný uvarený zemiak. Cesto bude vláčnejšie. Pridajte slnečnicové, sezamové alebo tekvicové semienka, prípadne orechy. Oregano zvýrazní chuť chleba. Pohankové klíčky obohatia chlieb o vitamíny a rutín.

Recept môžete použiť aj pri príprave chleba v klasickej rúre.

Iva Bušínová založila v Čechách občianske združenie Poradenské centrum pro celiakii a vytvorila webové stránky bezlepkovadieta.cz, na ktorých nájdete aj ďalšie recepty pre bezlepkovú diétu. Organizuje stretnutia celiatikov, prednášky pre laikov i lekárov, radí obchodníkom pri výbere ponuky pre zákazníkov s touto diagnózou, podieľa sa na vývoji nových bezlepkových výrobkov, píše články a vystupuje v rozhlase i televízii – to všetko preto, aby zvýšila informovanosť o chorobe, ktorá si vyžaduje celoživotnú tvrdú disicplínu a na ktorú podľa odhadov trpia štyria z tisíc ľudí. V Poradenskom centre pre celiakiu s ňou spolupracuje aj psychoteraputka Libuše Kalvodová, ktorá skúma vplyv psychiky na následky celiakie a navrhuje riešenia krízových stavov pri zvládaní ťažkostí s prechodom na túto diétu. Do knihy Bezlepková kuchařka I. a II. boli zaradené aj jej skúsenosti s pacientmi, ktorým bola celiakia diagnostikovaná a ktorí sa učia pozerať na jedlo ako na najúčinnejší liek.

Viac o celiakii nájdete tu: Záznam z Dňa celiakie 2012, Učíte sa žiť s celiakiou? a Celiakia a bezlepková diéta

Viac informácií o celiakii a receptov pre bezlepkovú diétu

 

Posledná úprava 10.08.2015