Spoločný výskyt celiakie a diabetu 1. typu

Napísala 

Spoločný výskyt celiakie a diabetu 1. typu bol po prvýkrát zistený v roku 1962. Dnes sa odhaduje, že celiakiu má 5-7 % diabetikov 1. typu. Dôvodom je genetická predispozícia a autoimunitný charakter oboch ochorení. Diéta je bezlepková a pritom treba sledovať aj obsah a zloženie sacharidov. Pri zostavovaní celiatickej diéty pre diabetika je potrebná spolupráca s nutričným odborníkom.

Príjem živočíšnych bielkovín a tukov je v oboch diétach rovnaký. Diabetici majú znížiť príjem jednoduchých cukrov a dávať prednosť zloženým cukrom s nižším GI, ktoré však väčšinou nie sú kvôli obsahu gluténu vhodné pre pacientov s celiakiou. Menší príjem vlákniny z vylúčených cereálnych výrobkov musí celiatik-diabetik nahradiť predovšetkým vyšším príjmom zeleniny. Spoločný výskyt oboch diagnóz vplýva na priebeh každej z nich, komplikuje diagnostiku i liečbu a prognózu ochorenia. V súčasnosti sa odporúča urobiť všetkým pacientom s cukrovkou 1. typu aj vyšetrenie protilátok z krvi na prípadnú celiakiu.
 

Viac informácií a receptov pre celiatikov

Posledná úprava 02.09.2015
Ing. Jarmila Kabátová

Ing. Jarmila KABÁTOVÁ

nutričná poradkyňa z Piešťan, špecializuje sa na poradenstvo celiatikom