Učíte sa žiť s celiakiou?

Napísala 

Celiakia je autoimúnne ochorenie, strata jedného enzýmu, ktorý štiepi gliadín v lepku, čo človeku spôsobí celoživotný vážny problém. Jeho organizmus si vytvára protilátky, ktoré ho poškodzujú. Akonáhle sa sliznica tenkého čreva stretáva s lepkom z potravy, atrofuje a výsledkom je porucha vstrebávania živín.

Ochorenie je často dedičné, takže pri jeho zistení sa odporúča vyšetrenie všetkých prvostupňových príbuzných, teda rodičov, súrodencov a detí. Je zaujímavé, že u černochov a Aziatov sa celiakia nevyskytuje a že sa častejšie diagnostikuje u žien. V posledných rokoch rastie priemerný vek ľudí, ktorým bola celiakia zistená. Aj mnohým seniorom táto diagnóza konečne pomohla odhaliť príčinu ich celoživotných zdravotných ťažkostí.

Na Slovensku žije s touto diagnózou 14 500 pacientov, no odhady hovoria, že ľudí, ktorí trpia na celiakiu – a ani o tom nevedia – je najmenej 50 000, teda jeden zo 100. Pacienti majú tráviace ťažkosti: nafúknuté brucho, zápchy, sú slabí, neprospievajú, trpia na anémiu, osteoporózu, kožné problémy, depresie. Deti v škole sa horšie učia, nedokážu sa sústrediť. Dôsledkom celiakie môže byť aj neplodnosť u žien. Na túto diagnózu by teda mal myslieť aj každý gynekológ, pretože sa skrýva za 16 % neplodných párov. Veľmi často už po prvom roku na bezlepkovej diéte pacientka liečená na neplodnosť otehotnie.

Neliečená celiakia sa často končí rakovinou. Jedinou liečbou je celoživotná diéta bez lepku. Celiatik teda musí do konca života vynechať potraviny, ktoré obsahujú lepok: pšenicu, jačmeň, raž, ovos a ich odrody, ako špalda, kamut, triticale a výrobky z nich. Namiesto nich môže jesť ryžu, kukuricu, strukoviny, pohánku, zemiaky. V potravinách by mal veľmi pozorne čítať etikety všetkých výrobkov, ktoré chce kúpiť. Pretože lepok je niekedy nečakane krytý aj v mäsových výrobkoch, v sladidlách, či v prášku do pečiva. Pšeničný škrob sa nachádza dokonca aj v niektorých liekoch a kozmetických prípravkoch.

Dobrá správa znie, že z roka na rok sa rozširuje sortiment špeciálnych výrobkov pre celiatikov. Najväčším európskym výrobcom bezlepkových potravín je talianska spoločnosť Schär, okrem iného aj organizátor spomínaných Dní bez lepku. Symbolom jej výrobkov je prečiarknutý klas. Z 37 bezlepkových potravín, ktoré celiatik u nás dostane na predpis, je 14 z produkcie firmy Schär, ktorá dbá o bezpečnosť potravín i o to, aby dobre chutili. Zoznam všetkých bezlepkových potravín na predpis nájdete na webových stránkach Ministerstva zdravotníctva SR. Väčšina bezlepkových výrobkov je zároveň aj bezlaktózových, pretože obe ochorenia sa často vyskytujú spoločne. Ak si však celiatik dá dobrý pozor na to, čo zje, žije spokojný život. Dokonca aj v prípade ďalších diagnóz sa zlepšuje jeho zdravotný stav, čistí sa pleť, diabetikovi sa znižuje hladina cukru v krvi, autista na bezlepkovej siéte máva menej záchvatov.

Dnes už sa dajú kúpiť testy na celiakiu v lekárni. Sú dobré na prvotnú orientáciu, test vám napovie, či máte zvýšené protilátky, ale aj tak budete musieť ísť ku gastroenterológovi na špeciálne vyšetrenie krvi a áno, treba absolvovať aj nepríjemnú hadičku na biopsiu tenkého čreva, nedá sa nič robiť, je to nevyhnutné vyšetrenie, ktoré vám zachráni život. Ak máte podozrenie na toto ochorenie, neváhajte a choďte za lekárom a vyžiadajte si vyšetrenie, pretože pri bežnom vyšetrení krvi sa testy na celiakiu nerobia.

Na webových stránkach www.celiakia.sk nájde každý novodiagnostikovaný celiatik veľa dôležitých informácií a rád, týkajúcich sa stravovania, rekondičných pobytov i možností sociálnej výpomoci pre rodiny, ktoré si nemôžu dovoliť drahú špeciálnu diétu. Je tam aj priestor pre diskusiu a výmenu skúseností i možnosť konzultácie s lekármi. Stránky prinášajú aj zoznam občianskych združení, ktoré podchytili viac ako 3000 rodín, v ktorých sa vyskytla celiakia.

Viac informácií nájdete tu: Záznam z dňa celiakie a tu: Celiakia a bezlepková diéta

Recepty nájdete aj v knihách Bezlepková kuchařka II., Bezlepková kuchařka 3, České bezlepkové svátoční pečení a Bezlepková a bezmléčná dieta

 

Posledná úprava 02.09.2015
Ing. Jarmila Kabátová

Ing. Jarmila KABÁTOVÁ

nutričná poradkyňa z Piešťan, špecializuje sa na poradenstvo celiatikom