Aby vaša glykémia bola vždy dobrá

Napísal 

Zo života diabetičky: "V ambulancii ma vybavili brožúrkami a tabuľkami, na prednáške diétnej sestry som si aj myslela, že tomu rozumiem, ale doma som sa zase zľakla. Čo vlastne môžem, čo nemôžem? Ak urobím jedinú chybu, môže byť fatálne zle... Budem to vedieť?" 

Mária ŠTEFÁKOVÁ, NEDÚ Ľubochňa, autorka knihy Varíme diabetikom: - Diagnóza cukrovky prináša do života nového diabetika nevyhnutné merania a tabuľky. Prvou reakciou je väčšinou strach z následkov a nedôvera vo vlastnú schopnosť zvládnuť zásady iného životného štýlu

Je naozaj také zložité orientovať sa v nich a dokázať odteraz už vlastnými silami stabilizovať hladinu krvného cukru?

Cukrovka je ochorenie, pri ktorom v organizme nastane porucha hospodárenia s cukrom. Podľa stupňa závažnosti sa lieči zmenou stravovacích návykov a pohybom, tabletkami – antidiabetikami a inzulínom, čo pacientom pomáha využiť glukózu z prijatej potravy a znížiť tak hladinu cukru v krvi na primeranú hodnotu, a inzulínom. Diabetikom II. typu niekedy stačí dodržiavať jednoduchú zásadu: menej jesť a viac sa pohybovať. Zredukujú tak hmotnosť a glykémia sa upraví. V horšom prípade sa postupne stanú odkázanými na lieky, prípadne aj na inzulín, rovnako ako diabetici I. typu. Cieľ liečby diabetikov I. aj II. typu a postupnej zmeny ich životného štýlu je jasný: stabilizovať glykémiu na normálnych hodnotách, ktoré majú zdraví ľudia, a mať ju počas celého dňa pod kontrolou.

Diabetici, ktorí prichádzajú na edukáciu do ústavu v Ľubochni, sprvu neveria, že by to dokázali zvládnuť. Stačia dva týždne a ich glykémie sú stabilizované. Potom uveria, že sa glykémia dá dlhodobo udržať v norme.

Čo by mal každý diabetik vedieť? Existujú všeobecné princípy alebo pre každého platí individuálny prístup?

Najlepšie je systém stravovania „šiť priamo na mieru“ každému pacientovi. Množstvo jedla a jeho zloženie má byť primerané potrebám konkrétneho diabetika, úmerne jeho veku, pohlaviu, pravidelne vykonávaným aktivitám. Laici si často predstavujú diabetickú stravu zjednodušene tak, že je to „jedlo bez cukru“, ale v zásade sa stravovanie diabetika nelíši od racionálneho stravovania zdravej populácie: energetický príjem má byť prispôsobený energetickému výdaju, základné živiny – bielkoviny, tuky a sacharidy majú byť zastúpené v správnom pomere, strava pestrá, bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, potraviny kvalitné, s primeraným obsahom cholesterolu, dostatočný pitný režim. Diabetik by však mal o zásadách zdravého stravovania vedieť viac ako zdravý človek, pretože príjem potravy musí vždy dokázať disciplinovane zladiť s liečbou a s každodennými činnosťami. Musí sa orientovať v sacharidových potravinách, dobre si z nich vybrať a správne ich rozdeliť na niekoľko porcií jedla počas dňa. Skrátka, dopriať si kvalitu pred kvantitou. Len potom sa ako odmena dostaví uspokojivá glykémia.

Príkazy a zákazy na celý život – to málokto rád počuje. Je jedálny lístok diabetika veľmi obmedzený? Treba pre neho osobitne variť? Ako sa dá zosúladiť stravovanie diabetika s ostatnými zdravými členmi rodiny?

Každý, komu práve diagnostikovali cukrovku, je najskôr vyvedený z miery. Ako sa stravovať, ako sa prispôsobiť liečbe? A čo moja rodina, bude musieť ináč variť? Môžem vás upokojiť, nebude musieť. Môžete variť až na malé výnimky to isté, čo dosiaľ, akurát diabetik si dá na tanier iba také množstvo jedla, aké si vypočítal, že podľa obsahu sacharidových jednotiek môže zjesť. Dovolené je takmer všetko a zakázané tiež všetko, čo škodí aj zdravým ľuďom. Výber jedál je veľmi široký, v klasickej strave sa netreba obmedzovať. Obmedzením by bolo nedovoliť mu jesť to, na čo má chuť. Ak sa naučí, aké množstvo ktorej potraviny môže zjesť, aby nemal problémy s glykémiou, môže byť jeho jedálny lístok pestrý. Zvažovať treba, samozrejme, typicky sladké jedlá. Predovšetkým diabetici, ktorí sú na liečbe inzulínom, musia vedieť dať svoj príjem do správneho pomeru s dávkou inzulínu. Musia poznať ten "svoj" inzulín, jeho účinok a množstvo jedla na dávku inzulínu. Zároveň musia vedieť prispôsobiť dávku inzulínu počtu SJ v jedle, čo sa im zíde pri mimoriadnych životných situáciách, keď budú jesť menšiu, alebo, naopak, väčšiu dávku jedla. I keď takéto výkyvy v jedení by nemali realizovať príliš často.

Pacient, ktorému diagnostikovali cukrovku, si väčšinou ako prvé povie, že je to krutá diéta, keď odteraz až do posledného dňa bude vždy musieť myslieť na to, čo práve je...

To, že bude musieť stále zvažovať, čo konzumuje, je síce na jednej strane pravda, ale ak sa stav cukrovkára stabilizuje a jeho glykémia je dlhodobo v norme, bude môcť z času na čas siahnuť aj po sladkostiach, ak si dokáže vypočítať ich sacharidový obsah a prispôsobiť tomu liečbu. Takže cukor sa nemusí stať strašiakom. Na druhej strane nestačí, ak obmedzíme cukor v strave a myslíme si, že sme už pre seba urobili dosť. Vôbec nie. My si môžeme rozhádzať glykémiu rovnako s chlebom alebo zemiakmi, ako aj s keksíkom alebo napolitánkou. Na všetko treba čas, keď sa naučíme stabilizovať si hladinu krvného cukru, naučíme sa aj vyberať si vhodné jedlá a neskôr si budeme môcť dokonca upiecť aj nejakú tú sladkú pochúťku.

Systém stravovania diabetika by som nenazývala diétou, a už vôbec nie „tvrdou“. Je to proste stravovanie, akurát len že je doplnené o počítanie SJ v potravinách, pretože sacharidové potraviny človeku ovplyvňujú glykémiu. Sprísnený stravovací režim majú len diabetici, ktorí potrebujú schudnúť.

 

  Ukážka z knihy Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“