3 x zeleninové šaláty (0 SJ)

Napísal 

Zeleninu diabetici nemusia započítavať do počtu SJ, porcia s hmotnosťou menšou ako 200 gramov nemá výrazný vplyv na glykémiu. Do počtu sacharidových jednotiek v jedle započítavame len mrkvu, cviklu, kukuricu a hrášok.

Miešaný zeleninový šalát (0 SJ)
Potrebujeme na 4 porcie: 1 hlávkový šalát (0 SJ), 100 g paradajok (0 SJ), 40 g cibule (0 SJ), 150 g šalátových uhoriek (0 SJ), 1 ČL octu, soľ, 1 ČL oleja (0 SJ), 100 g ovčieho syra (0 SJ)
Postup: Očistený a dobre umytý hlávkový šalát rozoberieme a listy rovnomerne poukladáme na šalátovú misu. Paradajky, uhorky a cibuľu pokrájame na tenké kolieska a dochutíme nálevom z octu, soli a oleja. Dobre premiešame, rozložíme na listy hlávkového šalátu a ozdobíme postrúhaným ovčím syrom.

1 porcia zodpovedá: 135 kcal, 8 g bielkovín, 9,6 g tukov

Letný zeleninový šalát (0 SJ)
Potrebujeme na 4 porcie: 5 malých paradajok (1 SJ), 3 papriky (0 SJ), 2 cibule (0 SJ) 1 čínska kapusta (0 SJ), 2 PL octu, 2 PL olivového oleja (0 SJ), soľ a neenergetické sladidlo
Postup: Paradajky a papriku umyjeme, z papriky vyberieme jadrovníky. Nakrájame na malé kocky a pridáme umytú, nadrobno nakrájanú čínsku kapustu. Zeleninu vložíme do šalátovej misy, zalejeme zálievkou a dôkladne premiešame. Zálievku pripravíme z octu, olivového oleja, soli a sladidla.
Šalát je vhodný predovšetkým ako príloha k mäsu.
1 porcia zodpovedá: 140 kcal, 3,6 g bielkovín, 8,5 g tukov

Zeleninový šalát s bylinkovou zálievkou (0 SJ)
Potrebujeme na 4 porcie: 300 g hlávkového šalátu (0 SJ), 150 g šalátovej uhorky (0 SJ), 100 g žltej papriky (0 SJ), 100 g červenej papriky (0 SJ), 50 g koreňa fenikla(0 SJ), 100 g paradajok (0 SJ), vňať z mladej cibuľky
Zálievka: 1 PL olivového oleja (0 SJ), 2 PL citrónovej šťavy (0 SJ), neenergetické sladidlo, soľ, čierne mleté korenie, pažítka, oregano, 2 strúčiky cesnaku, voda
Postup: Zeleninu dôkladne umyjeme a očistíme. Šalát nasekáme alebo natrháme na menšie kúsky, uhorku nakrájame na polmesiačiky, papriku na tenké rezance. Fenikel zbavíme vňate a nakrájame ho na tenké plátky, paradajky na mesiačiky. Vňať z mladej cibuľky opláchneme a pokrájame na kolieska.
Zálievka: Očistíme cesnak, nakrájame ho na plátky a pridáme bylinky a ďalšie prísady. Zalejeme približne 100 ml vody. Nakrájanú zeleninu v miske opatrne premiešame a prelejeme bylinkovou zálievkou. Šalát dáme na krátky čas vychladiť.

1 porcia zodpovedá: 95 kcal, 2,3 g bielkovín, 5,6 tukov

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“