Počítame SJ a BE

Napísal 

Sacharidové jednotky sa osvedčili ako jednoduchý prístup k stravovaniu diabetika. Keby mal diabetik neustále študovať tabuľky výživy a vážiť množstvo potravín, neostal by mu čas na nič iné a sústavne by sa musel zaoberať len svojím ochorením.

Vďaka spolupráci s lekárom alebo diétnou sestrou však dostane do rúk praktický, jednoduchý a časovo nenáročný systém stravovania, ktorý mu uľahčí orientáciu. Tento systém je založený na stravovaní podľa sacharidových jednotiek, využívaní glykemického indexu, ako aj na výbere vhodných a odmietaní nevhodných potravín.

Obsah sacharidov v danej potravine je vyhodnotený na sacharidovú jednotku (SJ), ktorá zvýši glykémiu cca o 2 mmol/l.  

Dve hygienické vrecúška cukru, to je jedna sacharidová jednotka, ktorá vám zvýši glykémiu o 2 mmol/l.

Ako prepočítame gramy sacharidov na SJ? 

Vieme, že 1 sacharidová jednotka (SJ) zodpovedá 10 g sacharidov.
Na etikete výrobku si prečítame obsah sacharidov v 100 g.
Gramy sacharidov vydelíme číslom 10 a dostaneme tak počet SJ v 100 g výrobku.

Príklad:

100 g výrobku obsahuje 60 g sacharidov.
Výrobok má hmotnosť 40 g.
    Výpočet:
 60 g sacharidov : 10 g (1 SJ) = 6 SJ v 100 g výrobku
6 SJ x 40 g (hmotnosť výrobku) = 240 : 100 g = 2,4 SJ
    Tento výrobok s hmotnosťou 40 g zodpovedá cca 2? SJ.

Čo je to BE?

Na niektorých potravinárskych výrobkoch z dovozu nájdete uvedené jednotky BE – Die Broteinheit. Ide o takzvané chlebové jednotky, pričom 1 BE zodpovedá 12 g sacharidov. 

My dávame prednosť sacharidovým jednotkám z jednoduchého dôvodu: je ľahšie deliť desiatimi ako dvanástimi. Navyše rozdiel pri oboch výmenných jednotkách je takmer zanedbateľný a zanedbateľné sú aj objemové množstvá potravín uvedené v oboch tabuľkách.

Viditeľný rozdiel je len pri rýchlo využiteľných sacharidových potravinách, teda tých, ktoré neobsahujú vlákninu ani iné živiny tvoriace energetickú hodnotu.

Príklady:

1 SJ zodpovedná 10 g kryštálového cukru
1 BE zodpovedá 12 g kryštálového cukru
1 SJ  je 10 g glukózy
1 BE zodpovedá 12 g glukózy

 

© foto použité v knihe Varíme diabetikom: isifa

 

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

Posledná úprava 27.10.2017
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“