Pohár svetlého piva 2 SJ

Napísal 

Alkohol a diabetes mellitus. Existuje zvýšené riziko pre diabetika pri pití alkoholu? Ktoré druhy a v akých množstvách môže piť, ktoré vôbec nie? Alebo sa diabetik má radšej pitia alkoholických nápojov úplne zriecť?

Mária Štefáková: - Najväčším rizikom pre diabetika, ktorý práve chce vypiť nejaký alkoholický nápoj, je fakt, že alkohol patrí medzi chuťové dráždidlá, a preto ľahko zvádza k porušovaniu stravovacieho režimu. Alkohol môžeme zaradiť medzi sortiment nápojov, ktoré diabetik musí mať tiež pod kontrolou. Môže mu spôsobiť vážny problém, keď nevie, kedy, koľko a ako často môže pozdvihnúť pohár a vypiť na zdravie druhým, aby to bolo aj na zdravie jemu. O nadmernom pití a hrozbe závislosti teraz nebudem hovoriť. Chcem hovoriť len o ojedinelých životných situáciách, do ktorých sa z času na čas dostane každý diabetik, ako sú rodinné oslavy, posedenia s priateľmi a podobné príležitosti, keď je dôvod na to neodmietnuť jeden pohárik vína alebo jeden tvrdší drink.

Najskôr chcem zdôrazniť alkoholické nápoje, ktoré sú pre diabetika absolútne nevhodné. Sú to sladké druhy vín, sladké likéry, sladké šumivé alkoholické nápoje a čierne pivo. V malom množstve – a pod malým množstvom treba rozumieť dva decilitre vína, jedno pivo alebo pol deci destilátu pre muža, pre ženu polovičné množstvo – si diabetik môže občas dať pohár dobrého vykvaseného, kvalitného suchého vína, alebo pohárik destilátu bez cukru (vždy len k jedlu!), prípadne pohár svetlého piva. Ale pozor! Každý, kto si dopraje pivo, by si mal byť vedomý, že obsahuje nielen alkohol, ale aj cukor. Jedno pivo, dvanástka alebo desiatka, to sú 2 SJ, jedno diapivo je 1 SJ. Mimochodom, diabetik s nadváhou by nemal piť alkohol vôbec, lebo alkohol má vysokú energetickú hodnotu, minimálny obsah živín a žiadnu vlákninu, takže by v ňom prijímal len prázdne kalórie.

Skôr než diabetik vypije akýkoľvek nápoj obsahujúci alkohol, mal by si uvedomiť, že nesmie prekročiť povolené množstvo alkoholu. Musí sa pripraviť na to, že každý príjem alkoholu mu môže spôsobiť výkyv glykémie a že destiláty s vyšším obsahom alkoholu môžu spôsobiť náhly pokles glykémie. Diabetik na inzulínovej liečbe by mal vedieť, že alkohol môže piť len k jedlu, aby mu nespôsobil hypoglykémiu. A že ak požil alkohol, nikdy si nesmie pri vyššej glykémii dopichávať dávku inzulínu pred spaním. Po požití alkoholu odporúčam kontrolovať glykémie aj v noci.

A čo hovoríte na tzv. francúzsky paradox: priaznivé účinky jedného pohára červeného vína na večer, čo údajne znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia srdcovo-cievnych komplikácií?

Tak na toto sa v diskusiách počas edukácií s obľubou pýtajú hlavne muži. O prospešnosti červeného vína na srdce sa toho v časopisoch veľa popísalo. Zvedavým diabetikom vždy vysvetľujem, že sa tým myslí pohárik červeného vína denne, ktoré roztiahne cievy. Myslím si, že túto pozitívnu úlohu nezohráva len konzumácia vína sama osebe, že je to práve spojitosť zdravého spôsobu života na francúzskom vinohradníckom vidieku, ich strava bohatá na zeleninu, ryby a ovocie, a zároveň dostatok pohybu, hlavne pri práci vo vinici. To všetko vedie k prevencii chorôb srdca a ciev. Pohárik červeného vína je len malý doplnok.

Ešte raz zdôrazňujem, že diabetik, ktorý má choré obličky alebo pečeň, by, samozrejme, nemal piť žiaden alkohol. Ak však diabetika, ktorý je ináč zdravý, pozvali niekde na oslavy, tak nech si to deci vína alebo malý aperitív dá. No najskôr nech skontroluje, či hostitelia pripravili aj obložené chlebíčky alebo keksíky. Aby mal čím zajesť tú alkoholom nabúranú hladinu krvného cukru. A aby sa s takou dobrou glykémiou, s akou na návštevu prišiel, mohol aj vrátiť domov.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“