Tabuľka vybraných potravín zodpovedajúcich 1 sacharidovej jednotke (SJ)

Napísal 

Diabetik musí vedieť, koľko sacharidových jednotiek (SJ) má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie. Primeraný počet SJ a prispôsobená dávka inzulínu na jedlo mu pomôžu udržať glykémiu pod kontrolou.

V začiatkoch mu poradí lekár alebo diétna sestra, ktorí prispôsobia stravovací režim jeho inzulínovému režimu.

Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie)

Hroznový cukor (Glukopur) 1 polievková lyžica 10 g
Kryštálový cukor 1 polievková lyžica 10 g
Kockový cukor 3 kocky 10 g
Med 1 polievková lyžica 13g
Cola Cola 1/2 pohára 100 ml
Ovocný nápoj sladený cukrom 1/2 pohára 100 ml


Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Chlieb biely 1/2 krajca 20 g
Chlieb čierny 1/2 krajca 20 g
Chlieb s ľanovými semienkami 1/2 krajca 25 g
Chlieb graham 1/2 krajca 25 g
Rožok biely 1/3 (50 gramového) 15 – 20 g
Rožok graham 1/2 (50 gramového) 25 g
Vianočka 1/2 krajca 15 – 20 g
Krekry 5 ks 15 g
Suchár 1 ks 15 g
Múka pšeničná, ražná, kukuričná 1 polievková lyžica 15 g
Ovsené vločky 2 polievkové lyžice 20 g
Ryža surová 1 polievková lyžica 15 g
Ryža varená 2 polievkové lyžice 45 g
Knedľa varená 1/2 krajca 25 g
Cestovina surová 1 polievková lyžica 15 g
Cestovina varená 2 polievkové lyžice 45 g
Pudingový prášok 1 polievková lyžica 15 g

 

   Tabuľky s hodnotami ďalších potravín nájdete v knihe Márie Štefákovej Varíme diabetikom

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“