Čo si treba "preštelovať" v hlave

Napísal 

Pri vyslovení diagnózy cukrovky pacienti často laicky zareagujú: To mám za to, že som jedol/jedla veľa zákuskov a sladkostí. Naozaj je to tak? Môže cukrovku „spustiť“ priveľká konzumácia sacharidov?

Doc. MUDr. Jozef MICHÁLEK: - Bohužiaľ, realita je taká, že zákusky sú len vrcholom ľadovca. Nepoznám človeka, ktorý by sa stravoval presne podľa zásad zdravej výživy, a navyše by jedol len zákusky. Väčšinou je to tak, že kto zje veľa sladkostí, ten zje veľa všetkého. Organizmu je jedno, čím sa človek prejedá, či vyprážanými rezňami, alebo sladkosťami. Výsledkom prejedania je vždy vznik nových tukových buniek. Nepotrebných a zbytočných.

Je život diabetika naozaj neustálym odriekaním? Určite nie. Treba si to len trochu „preštelovať“ v hlave. Naučme sa tešiť z každého sústa jedla, nie z veľkosti a hĺbky taniera. Sadnime si k stolu a tešme sa na množstvo chutí, ktoré nás čakajú, nie na množstvo jedla. Pýtajme sa, ako to chutí, nie koľko toho je. A zrazu cukrovka a jedlo vytvoria prímerie.

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Doc. MUDr. Jozef Michálek

Výrazná osobnosť slovenskej diabetológie, uznávaný odborník, ktorý roky pôsobil v NEDÚ v Ľubochni ako primár detského oddelenia i ako riaditeľ ústavu. Spoluautor bestselleru Diagnóza: Cukrovka.