Dva typy cukrovky

Napísal 

Zo života diabetičky: „Cukrovka. Aké krátke slovo a ako totálne vám prehádže všetky životné priority! V nemocnici som sa učila merať si glykémiu, pichať inzulín, prepočítavať sacharidy, ale bojím sa, že to nezvládnem,

...že nerozoznám hypoglykémiu, že nebudem vedieť, čo mám robiť pri hyperglykémii, pri vracaní, horúčke... Akoby ste stále museli myslieť na to, že máte dýchať. Len čo na chvíľu prestanete, už sa dusíte...“

Čo sa pri ochorení na cukrovku stane s pankreasom? Čo sú to Langerhansove ostrovčeky? Akú úlohu zohráva inzulín v metabolizme organizmu?

Doc. MUDr. Jozef MICHÁLEK: - Langerhansove ostrovčeky sú sekrečné žľazy v slinivke brušnej – pankrease, ktoré ako prvý popísal roku 1869 študent medicíny Paul Langerhans, podľa ktorého sú pomenované. Roku 1907 identifikovali v týchto ostrovčekoch sva typy buniek: alfa-bunky a beta-bunky. Z beta-buniek sa za deň uvoľní dvadsať až štyridsať jednotiek inzulínu. Časť tejto produkcie, asi 40–50 percent je tzv. bazálna sekrécia, ktorá sa uvoľňuje postupne v malých dávkach počas celého dňa. Najvyššie hodnoty dosahuje včasne ráno a podvečer, minimum okolo obeda a v čase od polnoci do tretej hodiny ráno. Druhá časť sekrécie inzulínu súvisí s jedlom, je to 50–60 % z celkového množstva inzulínu. Pankreas ho vyprodukuje rýchlo, 20–30 minút po jedle, potom jeho produkcia klesá a za dve-tri hodiny sa ustáli na úrovni bazálnej sekrécie. Pacienti s diagnózou diabetes mellitus I. typu majú problematickú produkciu inzulínu. Ich beta-bunky sa postupne ničia a neprodukujú dosť inzulínu na to, aby organizmus bol schopný spracovať sacharidy. Neskôr horšie spracováva aj tuky a bielkoviny. Keď je poškodených 60–80 % z pôvodného počtu beta-buniek, inzulínu je už tak málo, že nestačí udržiavať normálnu koncentráciu cukru v krvi. Glykémia stúpne a začínajú sa objavovať prvé príznaky cukrovky: častý smäd, časté močenie. Preto sa chorým musí inzulín dodávať zvonku.

Poznáme dva základné druhy cukrovky. Obe charakterizuje zvýšená hladina krvného cukru, ktorá pri dlhodobom pôsobení vážne poškodzuje niektoré orgány. Príčinou cukrovky I. typu je to, že v ľudskom organizme chýba inzulín, hormón, ktorý má za úlohu dodávať do buniek cukor. Inzulín funguje ako kľúč, ktorý otvorí dvere a povie cukru: „Nech sa páči, vstúp do bunky.“ Akonáhle sa totiž cukor dostane z krvi do bunky, tam už neškodí, lebo bunka ho spracuje. Problém nastáva vtedy, keď sa cukor nemôže dostať do bunky a zostáva kolovať v krvi. Vtedy poškodzuje celé krvné riečisko – celé to „potrubie“, ktorým krv prechádza, poškodí. A keď sú poškodené drobné alebo väčšie cievy v danom orgáne, je zrejmé, že orgán potom zle funguje. Ak sa to stane na cievach očného pozadia, vysoký cukor spôsobí inú kvalitu cievnej steny: buď zhrubne alebo je lomivejšia. Zmení sa prietok krvi, a tým sa, samozrejme, zvýši tlak, ktorý môže viesť až k prasknutiu cievy. Zhoršuje sa zrak, nastáva krvácanie do sklovca až slepota. Ak sa to stane na obličkách, prestávajú pracovať ako filtračný orgán a zlyhávajú. Ak problém zasiahne srdce, výsledkom je infarkt. Ak sa poškodia cievy dolných končatín, zhorší sa ich prekrvenie a výsledkom môže byť amputácia.

Pri cukrovke I. typu chýba inzulín, a to často už od raného detstva. Organizmus takého človeka vytvára protilátky, ktoré poškodzujú beta-bunky v tzv. Langerhansových ostrovčekoch. To je choroba, za ktorú človek nemôže. On žil a stravoval sa normálne, ale organizmus v jednej chvíli začal vytvárať protilátky proti bunkám, ktoré potom nevytvárali dostatok inzulínu, a preto v krvi stúpla hladina cukru. V tomto prípadne nemáme iné východisko, len dodávať chýbajúci inzulín, ten „kľúč“, bez ktorého sa cukor nedostane do bunky. Hovoríme tomu „autoagresívne“ alebo „autoimunitné“ ochorenie. Niekedy stačí banálny vírusový infekt, nádcha, na ktorú si človek po pár mesiacoch ani nespomenie, ale práve ona už naštartovala tvorbu protilátok. Preto zo vzniku tohto typu cukrovky netreba viniť nikoho. Niekedy sa matky mylne domnievajú, že za to môže lekár, lebo ich dieťaťu nepredpísal antibiotiká. Na vírusové infekcie však antibiotiká neúčinkujú, takže v tom príčinu nehľadajme. Diabetikov I. typu je zhruba pätnásť percent z celkového počtu ľudí s touto diagnózou.

Väčšia skupina pacientov má cukrovku II. typu. Zvykne sa jej hovoriť cukrovka starších ľudí, ale nie je to celkom pravda. Máme aj mnoho mladých pacientov s týmto typom cukrovky. U nich primárne nejde o nedostatok inzulínu. Ich pankreas inzulín vyrába, ale horšie ho uvoľňuje a horšie účinkuje. Čiže ak by som použil známu paralelu s kľúčom, v prvom prípade kľúč chýba, v druhom prípade kľúč máme, ale ťažšie sa k nemu vieme dostať, lebo zámok, do ktorého ho zasúvame, aby sme „odomkli“ a pustili cukor do buniek, je zhrdzavený.

Je známe, prečo „zámok zhrdzavel“? A prečo sa imunitný systém človeka obráti proti nemu, prečo jeho telo stráca schopnosť spracovávať krvný cukor, veď je to preň zdroj energie?

Vysvetlenie zatiaľ nie je vedecky úplne dokázané. Existuje niekoľko hypotéz, ale s najväčšou pravdepodobnosťou v oboch prípadoch hrajú úlohu dedičné dispozície. Tak ako sme niektorí rýchli, iní pomalí, niektorí skôr smutní, iní veselí, tak určití ľudia majú menšie či väčšie problémy so spracovaním cukru. Práve títo ľudia by si mali dávať väčší pozor, aby nejedli veľa, aby nemali príliš veľký prísun cukru, ale aby nekonzumovali ani priveľa bielkovín a tukov. Organizmus si totiž vyrába tuk aj z cukrov a bielkovín. Čiže keď jem priveľa zákuskov, budem mať pneumatiky okolo pása, no tie nie sú tvorené z cukru, ale z tuku.

Aké sú rizikové faktory vzniku cukrovky? Ak má človek tú smolu, že sa narodil v rodine, kde sa vyskytuje cukrovka, môže sa jej vyhnúť?

Diabetes II. typu je multifaktoriálne ochorenie. Dedia sa naň vlohy, ale to, či sa ochorenie prejaví, závisí od individuálneho stavu každého jednotlivca. Keď poznáte rodiny diabetikov, ľahko rozoznáte dedičnú záťaž. Sú to rodiny, kde mali cukrovku aj tri generácie za sebou. Takže oni majú predpoklady na zhoršené spracovanie tukov a keď k tomu ešte aj „hrešia“, lebo sa nadmerne a nezdravo stravujú, potom ich krvný cukor ide hore. Organizmus síce tvorí inzulín, ale ku kľúčom sa dostáva ťažko a aj zámky sú zhrdzavené.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Doc. MUDr. Jozef Michálek

Výrazná osobnosť slovenskej diabetológie, uznávaný odborník, ktorý roky pôsobil v NEDÚ v Ľubochni ako primár detského oddelenia i ako riaditeľ ústavu. Spoluautor bestselleru Diagnóza: Cukrovka.