Prečo práve ja?

Napísal 

Zo života diabetika: „Všimol som si, že sa budím v noci a po močení  som vždy veľmi smädný. No to hlavné, čo ma vyhnalo k lekárovi, bola obrovská únava. Dovtedy som si nevedel predstaviť, že by niekto mohol byť tak veľmi

...unavený. Keď som sa dozvedel, že mám príliš vysokú hladinu cukru a čo to všetko odteraz už pre mňa znamená, iba som si pomyslel: Taká sladká choroba, a taký horký problém.“

Čo privádza pacientov do ambulancie lekára? Aké sú prvé príznaky? Čím organizmus signalizuje, že sa začína diať niečo zlé? Prečo reaguje tak, ako reaguje? Môže byť „zdvihnutým prstom“ práve obrovská únava?

Áno, môže byť. Môžeme sa pozrieť na oba typy cukrovky. V prípade vzniku cukrovky I. typu sa v priebehu krátkeho obdobia, počas niekoľkých týždňov alebo mesiacov, zničia beta-bunky. K čomu dochádza? Pacient nemá inzulín, cukor zostáva kolovať v krvnom riečišti, jeho hladina v krvi stúpa až prekročí hranicu, ktorú nazývame tzv. obličkovým prahom. Obličkový prah je mechanizmus, ktorý majú obličky na to, aby chránili pre organizmus potrebné látky. Aby sme nestrácali všetky živiny, všetok ten draslík, sodík a ďalšie dôležité prvky, ktoré pretečú obličkami. Organizmus si ich stráži a pustí ich do moču až vtedy, keď ich množstvo prekoná určitú hranicu. To je obličkový prah. Ak nám teda stúpol cukor až na takú hranicu, že prekonal obličkový prah, dostáva sa do moču. A cukor na seba viaže vodu – to vieme veľmi dobre podľa toho, že keď pocukrujeme jahody alebo maliny a necháme ich stáť, do rána je z nich kaša. Hovoríme tomu, že „pustili vodu“. To je osmotická väzba. A to isté robí aj cukor, ktorý sa dostal do moču. Kým sa prefiltruje z krvi do moču, strhne so sebou vodu. Preto človek, ktorému stúpa cukor v krvi, veľa močí a potrebuje veľa piť, aby nahradil stratenú vodu. Preto diabetici v noci stávajú, močia a pijú vodu. Samozrejme, nevylučujú len vodu, ale s ňou aj sodík, draslík a mnoho stopových prvkov. A keď nedostatok dôležitých látok trvá dlhší čas, organizmus sa môže cítiť unavený.

Jedna z prvých otázok, ktoré si novodiagnostikovaní diabetici položia, je: „Prečo práve ja?“ Prečo sa človek stáva diabetikom? V čom spočíva jeho problém?

Keď si zoberieme ľudský metabolizmus ako komplex, je nám hneď jasné, že ide o vec príjmu a výdaja. Prečo je teraz veľa cukrovky? Lebo málokto z nás ťažko pracuje na poli, o to častejšie sa vozíme autobusmi alebo autami, často nejdeme peši ani do najbližšej samoobsluhy. A tak je množstvo energie, ktorú potrebujeme pre život, omnoho menšie ako to, čo v skutočnosti zjeme. Organizmus nemá inú možnosť, ako sa nadbytočného jedla zbaviť, len vyrobiť z neho tuk. Na to každá bunka potrebuje inzulín. Ak mám veľa tukových buniek, akoby som mal veľa „zámkov“. Veľa zámkov potrebuje veľa kľúčov. Ak dlhší čas zbytočne živím nepotrebné bunky, jedného dňa sa zásoby inzulínu vyčerpajú.

A to ešte nie je všetko. V ľudskom organizme existuje jeden veľmi zaujímavý regulačný mechanizmus, ktorému hovoríme down- a up-regulácia. V praxi to znamená, že ak mám niečoho v organizme priveľa, klesne počet „zámkov“, t. j. prijímacích miest, aby ma to veľké množstvo neotrávilo. Naopak, ak mám niečoho, v tomto prípade inzulínu, málo, počet prijímacích miest stúpne, aby účinkovala každá jedna molekula. Keď sa mi teda opakovane stáva, že mám vysokú hladinu inzulínu ako následok prejedania sa, organizmus zredukuje počet prijímacích receptorov, aby mi inzulín neškodil, a už som v situácii tzv. hyperinzulímie. Rané štádiá druhého typu cukrovky teda necharakterizuje nedostatok inzulínu, naopak, jeho nadbytok, ale práve preto, že ho je v organizme veľa, sú naň cieľové bunky menej citlivé. Vznikne začarovaný kruh: mám veľa inzulínu a málo prijímacích miest, cez málo prijímacích miest sa mi cukor nedostane do bunky, koluje ďalej v krvi a potrebuje ďalší inzulín, a tak stále dookola.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Doc. MUDr. Jozef Michálek

Výrazná osobnosť slovenskej diabetológie, uznávaný odborník, ktorý roky pôsobil v NEDÚ v Ľubochni ako primár detského oddelenia i ako riaditeľ ústavu. Spoluautor bestselleru Diagnóza: Cukrovka.