Jedlá zo sóje a z tofu

Napísal 

Sója patrí medzi strukoviny a rovnako ako fazuľa, hrach či šošovica je vhodným potravinovým doplnkom našej stravy. Má nízky glykemický index, čo je pre diabetika výhoda.

Je bohatá na kvalitné bielkoviny, čím spestrí sortiment konzumovaných jedál. Neobsahuje cholesterol a nasýtené tuky, ktoré obsahuje červené mäso. Občas zaradiť do jedálneho plánu sóju a výrobky z nej prospeje nášmu zdraviu.

Naučiť sa pracovať so sójou v kuchyni je umenie. Ako pri iných strukovinách, aj pri sóji je potrebné dodržať zásadu namáčania a zvoliť správnu technologickú úpravu, aby sa stala vhodnou bielkovinovou potravinou. Ak vodu po namočení zlejeme, sóje nám nespôsobí nafukovanie. Ak ju nebudeme pripravovať na veľkom množstve tuku, bude táto potravina s nižšou energetickou hodnotou ľahko stráviteľná.

Pozor: aj keď sója je bohatým zdrojom minerálnych látok a odporúča sa ako doplnok stravovania pri rôznych komplikáciách (vysoká hladina cholesterolu alebo tukov v krvi...), nie je vhodná pre deti do 6 rokov a pri ochoreniach, kde nie sú vhodné ani iné druhy bežných strukovín (vysoké hodnoty kyseliny močovej pri chorobe kĺbov, choroby čriev spojené s nafukovaním a pod.). Pri stravovaní budeme využívať jej výhody a rešpektovať jej zápory.

Zeleninové rizoto s tofu (8 PL = 4 SJ)

Potrebujeme: 5 g oleja (0 SJ), 20 g cibule (0 SJ), 3? PL surovej ryže (3? SJ), 6 PL  vody, 100 g koreňovej zeleniny, 60 g sterilizovaného hrášku (? SJ), mleté korenie, soľ, 80 g syra tofu (0 SJ)

Postup: Na oleji speníme cibuľu. Prebratú a umytú ryžu dáme na pripravený základ, osolíme, zalejeme odmeraným množstvom vody a za stáleho miešania privedieme do varu. Dusíme pod pokrievkou domäkka asi 20 minút. Premiešame, aby ryža ostala sypká. Osobitne udusíme očistenú, na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme sterilizovaný hrášok (bez nálevu). Všetko spolu zamiešame do pripravenej ryže a dochutíme mletým korením a podľa potreby soľou. Podávame esteticky upravené na tanieri (8 PL alebo 1 naberačka = 4 SJ) a posypeme postrúhaným tofu.

1 porcia zodpovedá 344 kcal, 15,2 g bielkovín a 8,8 g tukov.

Ako prílohu podávame zeleninový šalát (0 SJ). 

 

    Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“