Na tanieri ryba

Napísal 

Rybie mäso má významné postavenie v našom stravovaní. Má vysokú výživovú hodnotu a je ľahko stráviteľné, keď zvolíme vhodnú technologickú úpravu.

Najjednoduchšie je rybu jednoducho uvariť a pokvapkať citrónom. Oveľa chutnejšia je ryba pečená alebo grilovaná s minimálnym množstvom tuku. Vzhľadom na to, že sa odporúča jesť ryby dvakrát v týždni, uvedené technologické úpravy by nám rýchlo otupili chuť na ryby, a to by bola škoda. Preto môžeme občas siahnuť aj po rybe pripravenej smažením, hlavne ak ryby konzumujeme pravidelne a v rôznych obmenách. Môžeme si ich pripraviť v kombinácii so zeleninou, ako karbonátky alebo v podobe nákypu.   

Ryby sú bohatým zdrojom vápnika a iných minerálov, ale pre naše zdravie sú vhodné hlavne pre obsah omega-3-mastných kyselín, prospešných nášmu srdcu a cievam. 

Rybie filé na mlynársky spôsob (1 SJ)

Potrebujeme: 100 g rybieho filé (0 SJ), 50 ml mlieka (? SJ), strúčik cesnaku  soľ, 1 PL múky (1 SJ), červenú papriku, 10 g oleja

Postup: Do mlieka dáme prelisovaný cesnak, soľ a do tejto marinády namočíme porciu ryby. Po polhodine rybu vyberieme, necháme odkvapkať a obalíme v múke, ktorú sme zmiešali s červenou paprikou. V horúcom oleji sprudka opečieme po oboch stranách, uložíme na pekáč a dáme do predhriatej rúry dopiecť. Podľa potreby podlejeme pri pečení troškou vývaru.

1 porcia zodpovedá 210 kcal, 17,9 g bielkovín a 10 g tukov.

Podávame so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo s naturálnou ryžou a so zeleninovým šalátom – všetko do počtu SJ.

 

    Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“