Taštičky plnené mäsom

Napísal 

Taštičky plnené mäsom (8 taštičiek zodpovedá 4 SJ)

Na 5 porcií potrebujeme: 400 g varených zemiakov (6 SJ), 300 g polohrubej múky (20 SJ), 1 vajce, soľ, 300 g chudého bravčového mäsa (0 SJ), 50 g oleja (0 SJ), 1 cibuľu (0 SJ), cesnak, koreniny: mleté korenie, rasca, petržlenová vňať, muškátový oriešok

Postup: Zemiaky prelisujeme alebo postrúhame, pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske. Pokrájame na štvorce 6 x 6 cm a plníme ich mäsovou plnkou. Preložením štvorca tvarujeme taštičky, ktorých okraje dôkladne pritlačíme. Taštičky varíme v osolenej vode, dokiaľ nevyplávajú navrch. Vyberieme sitkom a posypeme opraženou cibuľkou, do ktorej sme pridali pokrájanú petržlenovú vňať.

Plnka: Mäso udusíme na cibuli a pomelieme. Dochutíme korením, rascou, prelisovaným cesnakom, soľou, najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou a postrúhaným muškátovým orieškom. Spolu dôkladne premiešame.

Poznámka: Keď z celej dávky pripravíme 50 taštičiek (26 SJ), potom 2 taštičky zodpovedajú 1 SJ.

1 SJ (2 taštičky) zodpovedá 100 kcal, 4 g bielkovín a 12 g tukov.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“