Potraviny s označením DIA

Napísal 

Obchodná sieť ponúka pomerne širokú škálu potravinárskych výrobkov pre diabetikov. Má význam ich vyhľadávať?

Mária ŠTEFÁKOVÁ: - Ani nie. Opakujem, že môžete jesť všetko, ak to viete prepočítať na SJ. Aj klasický lekvár, jedna čajová lyžička rozriedená vodou, je 1 SJ. Dia džemu môžete zjesť ako 1 SJ trochu viac, ale ak ho otvoríte, treba spočítať s tým, že ho musíte pomerne rýchle celý skonzumovať, ináč sa pokazí, a to aj v chladničke. Môžete zjesť aj päť kociek bublinkovej čokolády; má 1 SJ ako pol grahamového rožka. Potrebujete len vedieť, že konzumovanie rafinovaného cukru a výrobkov, na prípravu ktorých bol použitý cukor, má rýchlejšiu odozvu na glykémiu, ako keby ste zjedli ten istý výrobok pripravený s energetickým náhradným sladidlom. Edukovaný diabetik na inzulínovej liečbe, ktorý má primeranú hmotnosť, môže konzumovať aj nediabetické produkty a zároveň si udržať glykémiu pod kontrolou.

Ale sú všetci diabetici správne edukovaní? Mnohí sa spoliehajú na výrobky s označením DIA, už len preto, že je na nich uvedený prepočet sacharidov na SJ, čo na obale podobného bežného výrobku nenájdu. Hoci je na diavýrobkoch nápis, že sú určené diabetikom, neznamená to, že ich môžete konzumovať v neobmedzených množstvách. Aj diavýrobky obsahujú cukry, ktoré ovplyvňujú výšku glykémie. A hoci je odpoveď glykémie pomalšia, tiež bude výrazná, preto treba aj konzumáciu dia výrobkov započítať do SJ, a to podľa obsahu sacharidov na obale. Diavýrobky majú dôvod vyhľadávať hlavne diabetici, ktorým glykémia po jedle rýchle stúpne a potom u nich nastanú problémy s vyššou glykémiou. Majú ich v obľube aj deti a mladí diabetici, ktorí sa ešte nenaučili potrebnej sebadisciplíne.

Pripomínam, že diabetik, či už I. alebo II. typu, ktorý má vyššiu hmotnosť, by nemal konzumovať ani diakeksíky, ani diaoblátky.

Na etiketách niektorých výrobkov nenájdete prepočet sacharidov na SJ, len údaj o obsahu sacharidov. Ako si z toho môžete vypočítať, koľko SJ má daný výrobok? Napríklad Diaoblátka s arašidovou náplňou, bez sacharózy. Podľa údajov z obalu obsahuje v 100 g 51,96 g sacharidov, pričom oblátka váži 35 g. Výpočet: 51,96 g sacharidov vydelíme 10 (lebo 1 SJ = 10 g sacharidov). Dostaneme výsledok 5,2 SJ. Toto číslo, 5,2 delíme 100 g a násobíme 35 g = 1,8 SJ. Jedno balenie Dia oblátok teda zodpovedá necelým 2 SJ.

Ak vás v obchode zaujme potravinársky výrobok, na obale ktorého nenájdete ani údaje o ich sacharidovom obsahu, potom musíte použiť logické myslenie a otestovať výrobok na vlastnej glykémii. Odmeriate si glykémiu pred jedlom a 2,5 – 3 hodiny po jedle. Porovnanie oboch hodnôt ukáže, koľko inzulínu budete potrebovať, keď budete chcieť nabudúce toto jedlo opäť konzumovať.

 

   Viac dobrých rád a receptov nájdete v knihe Márie Štefákovej VARÍME DIABETIKOM

   cena: 10 eur, pri zásielke na dobierku poštovné neplatíte

   Objednávky na tel: 0908 069 388 a na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

   Objednávky v Českej republike: www.pemic.cz

 

 

Posledná úprava 26.02.2016
Mária Štefáková

Diétna sestra v NEDÚ v Ľubochni, ktorá učila – a naučila – tisícky diabetikov žiť s ich diagnózou plnohodnotný život. Čitateľom svojich kníh (Varíme diabetikom a Diagnóza Cukrovka, spoluautor Jozef Michálek) želá: „Aby vaša glykémia bola vždy dobrá.“