Cestovinový šalát /4 SJ) - na 4 porcie potrebujeme: 200 g cestovín mušličiek (14 SJ), 1 cibuľu, 200 g paradajok, 100 g papriky, 150 g šalátovej uhorky, 1 biely jogurt (1 SJ), 100 ml mlieka (? SJ), vodu, soľ, ocot, náhradné sladidlo

Diabetik musí vedieť, koľko sacharidových jednotiek (SJ) má prijať za deň a ako si ich má rozdeliť na porcie. Primeraný počet SJ a prispôsobená dávka inzulínu na jedlo mu pomôžu udržať glykémiu pod kontrolou.

Spoločný výskyt celiakie a diabetu 1. typu bol po prvýkrát zistený v roku 1962. Dnes sa odhaduje, že celiakiu má 5-7 % diabetikov 1. typu. Dôvodom je genetická predispozícia a autoimunitný charakter oboch ochorení. Diéta je bezlepková a pritom treba sledovať aj obsah a zloženie sacharidov. Pri zostavovaní celiatickej diéty pre diabetika je potrebná spolupráca s nutričným odborníkom.

Pre tých, ktorí sa nedostali do hotela Crowne Plaza na rodinný deň celiakie – lebo záujem bol obrovský –, aby o nič dôležité neprišli. Ochutnávku síce môžem sprostredkovať len na fotografiách, ale ak chcete zopár receptov od šéfkuchára Ivana Klčovského a prednášku diétnej poradkyne Jarmily Kabátovej, tu sú.

Každý novodiagnostikovaný pacient s celiakiou sa pýta, ako sa bude stravovať. Obavy nemusíte mať, stačí dodržiavať niekoľko pravidiel a život môže byť kvalitný aj s bezlepkovou diétou (z prednášky výživovej poradkyne Ing. Jarmily Kabátovej na Dni celiakie v Bratislave).

Celiakia je autoimúnne ochorenie, strata jedného enzýmu, ktorý štiepi gliadín v lepku, čo človeku spôsobí celoživotný vážny problém. Jeho organizmus si vytvára protilátky, ktoré ho poškodzujú. Akonáhle sa sliznica tenkého čreva stretáva s lepkom z potravy, atrofuje a výsledkom je porucha vstrebávania živín.

Ako žiť s alergiou na potraviny. Rozpoznanie príznakov, liečba, diéta. Recepty pre kompletný jedálny lístok. To je podtitul a stručný obsah tejto knihy, ktorá zhŕňa základné rady pre stravovanie pri neznášanlivosti lepku a mlieka. Nájdete tu aj recepty na nátierky, polievky, hlavné jedlá, múčniky, pečivo a chlieb.

Celiakia, dedičná neznášanlivosť lepku. Diagnóza, ktorá môže poriadne skomplikovať život. Bezlepková kuchařka II. (I. je už vypredaná) je kniha plná dobrých rád a receptov pre celiatikov, ktorí musia dodržiavať po celý život prísnu diétu. Autorkou je Iva BUŠINOVÁ z Brna, ktoré vie, o čom píše, keďže celiakiu má nielen ona, ale aj jej dve deti.

Autorka tejto kuchárskej knihy je zdravotná sestra, ktorú diagnóza celiakie u vtedy 16-ročného syna a štyridsiatnika manžela sprvu nezaskočila. „No čo, veď nesmú len múku...“, si povedala najskôr, ale jednoduché to nebolo, keďže múku objavila aj tam, kde ju nečakala: v horčici, kečupe, údeninách. Postupne metódou pokus-omyl objavila veľa trikov a receptov, ktoré zaradila do knihy.