Aj vegetarián – diabetik I. typu musí počítať SJ v jedle. Stravuje sa pravidelne v primeraných dávkach 3 – až 6 – krát denne podľa typu inzulínového režimu.
Publikácia Netradiční plodiny pro diabetiky (autori: Eloy Fernández – Iva Viehmannová) predstavuje diabetikom i ľuďom, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie, štyri plodiny: jakon, čakanku, topinambur a stéviu. Čitateľ tu nájde návody na pestovanie aj 40 originálnych receptov.
Mária ŠTEFÁKOVÁ z NEDÚ v Ľubochni, autorka knihy Varíme diabetikom: - Zdôrazňujem hlavne PRAVIDELNOSŤ stravovania; čas a množstvo potravín závisí od spôsobu liečby.
Zo živočíšnych potravín nezapočítavame do sacharidových jednotiek tie, ktoré sú tuhé, napríklad syry, tvaroh, bryndzu, mäso. To, čo tečie – ako mlieko a jogurt – započítavame.
Do počtu SJ je potrebné započítať len tieto druhy zeleniny: - hrach, mrkva, cvikla, kukurica, strukoviny a zemiaky. Ostatné druhy zeleniny glykémiu neovplyvňujú a môžu sa konzumovať bez obmedzenia s hodnotou 0 SJ.
Slovenská diabetologická spoločnosť má dva projekty zamerané na prevenciu a propagáciu zdravého životného štýlu u detí a mladých ľudí, na základných školách je to Modrý kruh, na stredných školách DiaTeens. Ich výsledky nie sú vôbec potešujúce a naznačujú, že keď z detí, ktoré dnes majú trinásť a viac rokov, vyrastú dospelí, bude mať každý tretí nábeh na cukrovku.
Cyklus besied Život s diabetom, ktoré poriada občianske združenie Diador, pokračoval v polovici decembra prednáškou Diabetes a srdce. O tom, čo môže pre diabetika urobiť kardiológ, hovoril Prof. MUDr. Ján Murín, CSc. z I. internej kliniky LF UK a UN Bratislava. Pre tých, ktorí sa na prednášku spojenú s besedou nedostali, sme pripravili krátky záznam najdôležitejších myšlienok, ktoré tu odzneli.